Nováčky shání policie i armáda. Chybí třeba u Hradní stráže

Události: Hradní stráži chybí vojáci (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní složky pokračují v náborových kampaních, policie chce přijmout až čtyři tisíce nových uchazečů a armáda plánuje nábor asi dvou tisíc rekrutů. Velký podstav má také Hradní stráž, které chybí až 80 lidí.

Kdo chce nastoupit k Hradní stráži, musí splňovat fyzické předpoklady (viz infografiku). U uchazečů z civilu je povinné i psychologické vyšetření v rámci lékařské prohlídky. V závislosti na hodnosti pak musí uchazeč splňovat i požadavky na vzdělání. Musí také počítat s tím, že bude žádat o bezpečnostní prověrku na stupeň důvěrné nebo tajné. 

Předpoklady pro vstup do hradní stráže
Zdroj: ČT24

U Hradní stráže slouží druhým rokem Zdeněk Soldát. Na 24hodinové směny už si zvykl, podle něj je nejnáročnější služba v tzv. strážní budce, kde se vojáci střídají od devíti ráno do šesti večer v hodinových intervalech. Během směny si ani nemůže ulevit a bolí ho nohy.

Práce má ale i své výhody: „Nadstandardní finanční ohodnocení. A potom je to ta různorodost práce – děláme jak ceremoniální akty, taktiku střelby, polní výcvik až po stráž a dozorčí službu,“ popisuje Soldát. 

Hrad potřebuje více strážců než dřív

Podle mluvčího Hradní stráže Jiřího Havla patří mezi hlavní úkoly stráží v budkách kontrola neoprávněného vjezdu do Hradu. „Nebo kdyby se turistovi udělalo špatně, tak může zasáhnout, stejně jako proti vzniku nějakých demonstrací,“ dodává Havel. 

Jasná pravidla platí i pro případy, kdy by se turisté chovali agresivně. Voják je nejprve upozorní slovně, pokud by to nepomohlo, použije úder patkou zbraně o zem, což podle Havla většinou stačí. V další fázi pak voják může použít i sebeobranu.

Kvůli zvýšeným bezpečnostním opatřením je na Hradě denně potřeba až o 30 policistů víc než dříve. „Aby úroveň bezpečnosti byla, jak má být, tak nám pomáhají i policisté z jiných útvarů i ostatních krajských ředitelství,“ říká mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Chybí i řidiči, lékaři nebo kuchaři

Náborou kapaň připravuje také armáda, kromě vojáků jí chybí i specialisté jako elektromechanici, řidiči, ale také lékaři a kuchaři, uvádí Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Zájemce chce armáda oslovit pomocí náborových letáků, inzeráty mají být v novinách i na internetu a chystají se i videospoty. Stejně bude postupovat policie, které chybí stovky lidí.