Nenávist Čechů častěji míří na cizince a muslimy. In Iustitia školila policii

Oběťmi násilí z nenávisti se v České republice stále častěji stávají cizinci a muslimové. Dříve se agrese nejvíce týkala Romů. Novinářům to řekla ředitelka organizace In Iustitia Klára Kalibová. Policejní statistiky vloni evidovaly 65 nenávistných trestných činů, organizace jich napočítala 154. In Iustitia proto proškolila téměř 300 policistů.

Program na vzdělávání policistů se zaměřil hlavně na Ústecký a Moravskoslezský kraj. Zapojili se do něj členové pořádkových jednotek, kteří se setkávají s oběťmi násilí jako první, kriminalisté, kteří případy vyšetřují, a tiskoví mluvčí, kteří o nich informují.

Cílem bylo mimo jiné zlepšit práci s oběťmi. Podle Kalibové policisté od kurzů velká očekávání neměli, jejich názor se však postupně změnil. Pochválila je, že začali přijímat informace z vnějšku. „Často měli pocit, že se s trestnými činy z nenávisti nesetkávají a hloubkový kurz jim otevřel oči,“ uvedla.

Kampaň proti nenávisti

Vzdělávání policistů se uskutečnilo na základě poptávky Úřadu vlády a spadalo do celostátní Kampaně proti rasismu, která reaguje na protiromské nepokoje, jež před několika lety vypukly na Šluknovsku a později se přesunuly i do jižních Čech nebo na severní Moravu.

Ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek by chtěl v příštím roce jednat s vedením policie, aby se vzdělávací kurzy mohly uskutečnit i v dalších krajích, kde jsou problémy s vyloučenými lokalitami.