Hospicovou péči v Česku potřebují asi dva tisíce dětí. Dostávají se k ní ale obtížně

Hospicovou péči pro nejmladší nabízí jen na čtyřech místech ČR (zdroj: ČT24)

Péče o nevyléčitelně nemocné a umírající děti v České republice není dostatečná. Upozorňují na to lékaři i společnost pro paliativní medicínu. Změnit proto chtějí financování i systém služeb pro rodiny nemocných. Odborníci odhadují, že hospicovou péči potřebují v Česku asi dva tisíce dětí.

Například péči dětského hospicu v Ostravě pravidelně využívá pět rodin. Služba funguje několikrát týdně dopoledne, ve čtvrtek zajišťuje hospic provoz až do večerních hodin. Rodiče se tak o těžce nemocné dítě nemusejí starat nepřetržitě.

„Rodiny si často netroufají pečovat o své dítě doma, nebo ho dokonce doprovázet v terminální fázi jeho vážného onemocnění, protože si nejsou jistí, že by se o dítě v takovém stavu uměli postarat,“ uvedla Lucie Hrdličková, lékařka Kliniky dětské hematologie a onkologie z Fakultní nemocnice v Motole.

Hospicovou péči pro nejmladší nabízí kromě Ostravy už jen v Praze, Brně a Olomouci. Velké množství rodin tak na potřebnou pomoc nedosáhne. Vyřešené zatím není financování domácích hospiců, ani návaznost jednotlivých služeb.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD) uvedla, že v rámci pracovní skupiny by ministerstvo chtělo pomoci nastavení systému a jeho odpovídající úhradě. V současné době ale ostravský hospic stejně jako řada dalších žije hlavně díky sponzorským darům a dotacím.