Žádost o vydání disidenta Vorotnikova už dorazila z Ruska

Z Ruska dorazila na ministerstvo spravedlnosti žádost o vydání ruského umělce a disidenta Olega Vorotnikova. Ruské úřady na něj vydaly mezinárodní zatykač kvůli aktivitám umělecké skupiny Vojna. O vydání umělce a jeho manželky do Ruska teď bude rozhodovat soud, konečné slovo ale bude mít ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ten už dříve uvedl, že je vydání Vorotnikova nepravděpodobné.

Manželé i s dětmi odletěli z Ruska poté, co na ně tamní úřady vydaly zatykač. Ruská generální prokuratura uvedla, že muž čelí obviněním z chuligánství, urážky úředních osob a násilí proti nim. Za chuligánství může být odsouzen až na pět let, za násilí proti úředním osobám až na deset. Urážku úředních osob pak trestají ruské zákony nápravnými pracemi.

Pražský městský soud už rozhodl, že nepošle Vorotnikova do vazby. Umělec totiž slíbil, že se nebude vydávacímu řízení vyhýbat, a dokud neskončí, zůstane v Česku.

Původně manželé chtěli azyl ve Švýcarsku. Jejich advokát Radim Kozub ale již dříve řekl, že tuto žádost stáhnou a požádají o politický azyl v Česku.

O vydání do cizího státu rozhoduje ministr spravedlnosti, může tak ale udělat pouze v případě, že soudy vydání pravomocně povolí. Jejich názorem se pak ale ministr nemusí řídit. Robert Pelikán už dříve uvedl, že vydání Vorotnikova do Ruska nepovažuje za pravděpodobné.

Skupina Vojna se v Rusku stala známou zejména dílem Úd v zajetí FSB. Obří penis namalovala v červnu 2010 na zdvihací most naproti petrohradskému oddělení ruské tajné služby FSB.

V listopadu téhož roku byl Vorotnikov společně s dalším členem Vojny Leonidem Nikolajevem zatčen za petrohradskou akci Palácový převrat, kdy skupina převrátila na střechu několik policejních vozů pod záminkou hledání zakutáleného míčku. Obviněni byli podle paragrafu o chuligánství z politické, ideologické, rasové, národnostní, náboženské či sociální záště.

Členkou skupiny Vojna byla i pozdější aktivistka z punkové skupiny Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová. V listopadu 2011 členové uskupení vyvěsili v Praze transparenty upozorňující na zatykač Interpolu vydaný na Vorotnikova.

Otevřené mosty na Něvě
Zdroj: ČT24