Jsem vděčný za podporu Tibetu, řekl lidem dalajlama

Tibetský duchovní vůdce dalajlama na přednášce v pražské Lucerně poděkoval Čechům za podporu Tibetu. Duchovní autorita pronesla, že podpora je důležitá pro Tibeťany i pro ideál nenásilného řešení tibetské otázky. Zároveň dalajlama zdůraznil, že politických funkcí se už před pěti lety vzdal a v současnosti se zasazuje jen o ochranu tibetské kultury a životního prostředí.

Dalajlama připomněl, že už při jeho pondělním přivítání v Praze přišla na Hradčanské náměstí zhruba tisícovka lidí podporujících Tibet. „Jsem za to vděčný a vážím si toho. Je to důležité nejen pro šest milionů Tibeťanů, ale pro celý svět, pro ideál nenásilí,“ řekl. Zdůraznil, že nenásilné řešení situace v Tibetu, který ovládá Čína, je jediné možné.

Upozornil však také, že sám se nesnaží o změnu politického uspořádání v Číně a že se tibetských politických funkcí vzdal v roce 2011. „Nadále se ale zasazuji o ochranu tibetské kultury a o životní prostředí v Tibetu,“ řekl.

Na dalajlamu se stála fronta až na Václavské náměstí

O dalajlamovu přednášku byl velký zájem. Od vchodu do paláce Lucerna ve Štěpánské ulici vedla půl hodiny před vystoupením tibetského duchovního vůdce fronta podél bloku domů až na Václavské náměstí. Uvnitř paláce přitom ještě frontu lemovaly desítky lidí, kteří si nestačili koupit vstupenku a snažili se ji pořídit na poslední chvíli.

I kvůli dlouhé čekací době na vstup do velkého sálu Lucerny a kvůli bezpečnostním prohlídkám začala dalajlamova přednáška s patnáctiminutovým zpožděním. Přesto ale lidé do Lucerny přicházeli i v době, kdy už tibetský duchovní vůdce mluvil.