Klíčový systém pro vědu začíná po výpadku opět fungovat

Informační systém, který umožňuje vyplácet peníze určené na vědu a výzkum, by měl být naplno funkční od příštího týdne. Po jednání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) to řekl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Systém nefungoval od začátku června poté, co se Úřad vlády nedohodl s dodavatelem na podmínkách další spolupráce. Vědci i vysoké školy kvůli tomu nešetřili kritikou.

Vládní úřad podle Bělobrádka vybudoval nový systém za čtyři měsíce a výrazně ušetřil. Nejsou ohroženy ani data a platby na výzkum. „Tím, že jsme převzali systém na Úřad vlády včetně nového vybavení a finančních prostředků na personální zabezpečení, ušetříme minimálně 50 procent nákladů. Nepřistoupením na podmínky bývalého dodavatele jsme zároveň ušetřili další desítky milionů,“ dodal vicepremiér.

Systém přes deset let spravovalo Konsorcium Českého vysokého učení technického v Praze a InfoScience Praha. Smlouva skončila letos 31. května. Dříve stát za službu platil kolem deseti milionů korun ročně. Podmínky považoval Bělobrádkův úřad za neadekvátní a právně problematické, proto začal systém budovat ve své režii. Nyní by měly roční náklady vyjít na čtyři miliony.

Klíčový systém pro výzkum začíná opět fungovat (zdroj: ČT24)

V systému už funguje centrální evidence aktivit i rejstřík veřejných soutěží ve výzkumu. Poslední část, kterou úřad nyní dodělává, je ukončení vkládací aplikace pro ty poskytovatele, kteří nemají vlastní programové vybavení. Spuštěna bude příští týden.

V klíčovém systému jsou uložené veškeré informace o výzkumu, jeho financování, výsledcích a veřejné podpoře. Rada vysokých škol před dvěma týdny upozornila na to, že kvůli výpadku nemohou poskytovatelé, tedy ministerstva, vyplácet finanční podporu na výzkum. Kdokoliv potřeboval data a nemohl do nich veřejně nahlížet, ale podle Bělobrádka je dostal individuálně. 

Sykovou nahradí prorektor MU Dvořák

Bělobrádek ve čtvrtek také oznámil jméno nového prvního místopředsedy vládní RVVI. Stal se jím prorektor Masarykovy univerzity pro výzkum Petr Dvořák. Ve funkci nahradí odvolanou senátorku Evu Sykovou (za ČSSD), která na členství rezignovala začátkem června kvůli kauze s kmenovými buňkami. Dalším místopředsedou se stal ředitel Filosofického ústavu Akademie věd ČR Pavel Baran.

Dvořák byl dosud členem předsednictva RVVI. Ve výzkumu se věnuje molekulární biologii a genetice, zejména biologii kmenových buněk. Je také přednostou Biologického ústavu Lékařské fakulty MU v Brně. Baran se zaměřuje na morální a politickou filozofii, působí i ve vedení Akademie věd a pracoval v její ekonomické radě. 

Vydáno pod