Česká známka Hlava dívky uspěla na prestižní mezinárodní soutěži

Poštovní tiskárna cenin v Praze získala v mezinárodní soutěži výrobců poštovních cenin v Berlíně první místo v nejprestižnější soutěžní kategorii „Best Intaglio Stamp“ za českou příležitostnou poštovní známku v rámci emise Pražský hrad: Hans von Aachen - Hlava dívky.

Soutěž se konala tento týden v Berlíně v rámci kongresu mezinárodní asociace GPSPA (Government Postage Stamps Printers Association), která je ve světě tiskařů cenin brána jako filmový Oscar.

„Porovnání výsledků naší práce s ostatními světovými výrobci nám dalo rychlou a jednoznačnou odpověď. V oboru ocelotiskových technik patříme mezi nejlepší na světě. Letošní vítězství mezi tak silnou konkurencí je významným oceněním nejen pro nás jako tiskárnu, ale i mistrovské práce výjimečných lidí, kteří za výsledným dílem stojí, a samozřejmě i oceněním pro Českou poštu,“ uvedl předseda představenstva a ředitel společnosti PTC Praha Miroslav Krejčík.

Na příležitostné poštovní známce nominální hodnoty 34 Kč je vyobrazen Aachenův obraz z období kolem roku 1600, Hlava dívky, který se nachází v Obrazárně Pražského hradu. Hans von Aachen byl německý malíř období manýrismu. Rudolf II. se snažil získat Hanse von Aachena do svých služeb a k trvalému pobytu v Praze, tehdy metropoli Svaté říše římské, po několik let.

Autorem rytiny je grafik a rytec Miloš Ondráček. Známky o rozměrech obrazové části 40 x 50 milimetrů vytiskla Poštovní tiskárna cenin Praha ocelotiskem z plochých desek v barvách černé, červené, okrové, hnědé a modré v tiskových listech po 4 kusech.

Světová soutěž GPSPA se koná každé dva roky. Letošního 16. ročníku se zúčastnilo 22 zemí z celého světa včetně České republiky.