„Ministerstvo vědy“ dostává jasnější obrysy. Ročně spolkne přes 200 milionů

Pavel Bělobrádek: Příští vláda bude mít všechno připraveno (zdroj: ČT24)

Vznik ministerstva pro výzkum a vývoj je o krok blíže. Vláda schválila věcný záměr zákona o vědě, jehož součástí bude i zřízení nového ministerstva. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), který zákon připravuje, ho chce mít hotový ještě letos, aby ho ještě do voleb stihli projednat poslanci.

Předkládací zpráva k zákonu slibuje zvýšení kvality a konkurenceschopnosti výzkumu, vývoje a inovací v Česku, zjednodušení administrativy a efektivnější využívání peněz. „Zákon vznikl v roce 2002, od té doby přibylo v České republice mnohé – lidských kapacit i peněz v systému. Dojde k úpravě, která na to bude reagovat,“ uvedl Pavel Bělobrádek.

Jedním z klíčových kroků bude vytvoření ministerstva pro výzkum a vývoj. Mělo by zajišťovat peníze na vědu a zaštiťovat mezinárodní vědeckou spolupráci. Pokud vznikne, přejde pod ministerstvo Grantová agentura i Technologická agentura. Granty by nicméně již neměly tvořit základ financování vědy. Například v Národním ústavu duševního zdraví jsou dnes z grantů více než tři čtvrtiny peněz. „Nám to neumožňuje zaplatit základní, bazální metabolismus ústavu,“ poukázal Jiří Horáček z ústavu.

UDÁLOSTI: Bělobrádkův úřad si od normy slibuje lepší podmínky pro zvýšení kvality výzkumu a efektivnější využívání financí (zdroj: ČT24)

Součástí změn bude také zcela nový systém hodnocení výzkumných organizací. „Chceme udělat modul, na který se budou nasazovat další moduly, které budou daleko více zohledňovat spolupráci vědeckých institucí se soukromým sektorem. Aplikovaný výzkum bude daleko více podporován,“ přiblížil vicepremiér.

Provoz nového ministerstva sice nebude zadarmo, neměl by však představovat dodatečnou zátěž pro státní rozpočet, protože by lidé i agenda měli být převedeni z jiných úřadů. Tvůrci věcného záměru zákona počítají se 157 zaměstnanci a ročními náklady na provoz kolem 218 milionů ročně. „Mohli bychom ušetřit tím, že některé odbory, které má třeba technologická a grantová agentura, se dají sloučit,“ nastínil Bělobrádek.

Záměr zákona o vědě se ale nelíbí ministerstvu financí, které nesouhlasí s vyčíslením nákladů nebo počtu zaměstnanců nového úřadu. „Zřizovat další ministerstvo není dobrý nápad. Já bych spíše počet snižoval,“ dodal ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Výhrady mají i odbory. Českomoravská konfederace odborových svazů kritizuje, že nové ministerstvo pod sebou nebude mít problematiku vysokoškolského vzdělávání. To sice Pavel Bělobrádek plánuje, ale až v horizontu deseti let. Rada vysokých škol pak návrhu vyčítá nedostatečnou a nepřesnou argumentaci zřízení nového úřadu.

Vydáno pod