Česko zachytil unikátní 3D model. Pomůže před povodněmi

Reportáž: Obrana a zeměměřiči vytvořili 3D model Česka (zdroj: ČT24)

Unikátní trojrozměrný model mapuje povrch České republiky. Ministerstvo obrany a zeměměřický úřad na něm pracovaly přes šest let. Pomoct může například před hrozícími povodněmi.

Nové počítačové modely povrchu Česka jsou mnohem přesnější než ty původní. Terén je možné na modelu zvětšit až na dvacet centimetrů. Lépe se tak bude odhadovat chování vody při extrémním počasí. 

Modely umožní předpovídání místa, kde se voda vylije, umí ukázat i průtok vody a hlavně jeho intenzitu. Barva prozradí, kde očekávat největší tlak. „Na základě toho se dá předpokládat, že zde bude potřeba postavit například nějakou hráz,“ uvedl ředitel Českého úřadu zeměměřického Karel Brázdil. Jak vysoká a mohutná má zábrana být, z naměřených dat umí pak spočítat statici.

Kromě předvídání povodní bude model používat i armáda, například při mapování terénu. Využít se dá i k obyčejnému plánování staveb nebo rodinných domů.

72 miliard zaznamenaných bodů

Nad republikou kvůli pořízení modelů létal speciálně upravený letoun. Celá jeho příď i s podlahou byla prosklená, aby navigátor všechno viděl. Nejdůležitější částí letounu ale byl obří laserový skener.

„Zachytáváme jeho odraz od zemského povrchu a zjišťuje se vzdálenost mezi letounem a povrchem. Zároveň se ukládá přesná poloha letounu,“ přiblížil před třemi roky navigátor letounu Tomáš Mezera.

Takto změřil skener až 72 miliard bodů. Složitě získaná data o objemu až několik desítek terabytů pak zpracovávali experti v laboratořích několik let.