V Praze se opravují afghánské vojenské vrtulníky, které poničil Taliban

Události: Čeští mechanici opravují rozstřílené vrtulníky (zdroj: ČT24)

V leteckých opravnách v Praze se renovují čtyři vrtulníky afghánské armády poškozené v bojích s Talibanem. Zakázku za desítky milionů korun dostal státní podnik LOM Praha. Generálku dalších pěti strojů z Afghánistánu provede konkurence v Trenčíně. Oba projekty platí vláda Spojených států.

Čtveřice afghánských vrtulníků místo na kábulském letišti dlí v leteckém hangáru v Praze. Mechanici na nich pracují už přes měsíc, stále jsou však patrná poškození z bojových operací.

Vedoucí pracovního týmu mechaniků Tomáš Dvořák afghánské stroje dobře zná. Na letišti Kaia v Kábulu byl celkem devětkrát. Naposledy letos v červnu, když kvartet vrtulníků přebíral.

Životnost strojů je v Afghánistánu kvůli prachu a horku o polovinu nižší než v běžných podmínkách. „Jsou značně opotřebované. Jsou tři roky staré, mají nalétáno tři sta hodin a v podstatě jsou ve stavu jako naše vrtulníky do generální opravy po šesti, sedmi letech,“ okomentoval stav strojů Dvořák.

Čeští mechanici v útrobách afghánského vrtulníku
Zdroj: ČT24

Výjimka z protiruských sankcí

Oprava jednoho vrtulníku trvá v leteckých opravnách LOM Praha zhruba 5 měsíců. Postupně se na každé helikoptéře vystřídá patnáct mechaniků. Renovace jsou závislé na dodávkách dílů z Ruska. Současné protiruské ekonomické sankce by je však ohrozit neměly.

„Vláda Spojených států vyjmula z platnosti sankčního seznamu ruskou firmu Rosoboronexport právě kvůli zajištění oprav a servisu afghánských vrtulníků,“ vysvětlil genrální ředitel podniku LOM Praha Roman Planička.

Česká státní firma se aktuálně nezabývá pouze opravami strojů české a afghánské armády, v péči mechaniků jsou i vrtulníky z Keni nebo Bulharska.