Kampylobakterióza letos v Česku otrávila 12 tisíc lidí. Rizikové je grilování

Studio 6: Onemocnění ze špatného grilování (zdroj: ČT24)

Kampylobakterióza je onemocnění provázené úpornými průjmy a bolestivými křečemi břicha. Způsobuje je konzumace nedostatečně propečeného masa. Mnozí se otráví během letního grilování. Jen v červenci muselo kvůli infekci vyhledat lékaře dva a půl tisíce lidí.

Nemoc způsobují toxické bakterie, které se vyskytují ve všech druzích masa. „Nejlepší prevence je dokonalá tepelná úprava masa,“ uvedla epidemioložka Marta Príkazká ze Státního zdravotnického ústavu (SZÚ) s tím, že nejčastěji se lidé nakazí z drůbežího masa.

Zásady správného grilování
Zdroj: ČT24

Nejčastější příčinou kampylobakteriózy je nedostatečná tepelná úprava masa při letním grilování. „Nemoc se projevuje velkými křečemi břicha, bolestmi hlavy a průjmy, které mohou vést až k celkové dehydrataci. Bývají zvýšené teploty až horečky kolem 40 stupňů Celsia,“ popsala infekci epidemioložka.

Léčba spočívá v klidovém režimu a rehydrataci. Onemocnění obvykle odezní po několika dnech. Při přetrvávajících potížích doporučuje Príkazká vyhledat praktického lékaře. „U dětí, starších lidí nebo těch, kdo mají nějaké jiné závažnější onemocnění, může být průběh komplikovanější,“ varuje.

Kampylobakterióza
Zdroj: ČT24

Za měsíc červenec muselo kvůli nákaze navštívit lékaře dva a půl tisíce lidí. Za rok 2016 je to podle SZÚ více než dvanáct tisíc případů. To je oproti předchozím rokům nárůst o čtvrtinu a nejvyšší číslo za posledních devět let. „Podobný trend jsme pozorovali na začátku tisíciletí, kdy se v České republice za celý rok vyskytovalo téměř 20 tisíc případů,“ srovnala Príkazká.