Přípravy vrcholí. Olympijský park na Lipně se otevře v pátek

Přípravy olympijského parku u Lipna nad Vltavou vrcholí. Nejvíce práce zbývá přímo v srdci parku, na dalších sedmi místech u přehrady už je většinou hotovo. Projekt Rio Lipno by měl podle auditu zajistit z každé investované koruny pětinásobný zisk.

„Všichni jedou na sto dvacet procent a myslím, že konec nebo vlastně start je blízko,“ věří starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek. Již nyní však Lipno přilákalo mnoho turistů. „Registrujeme přibližně třicetiprocentní nárůst oproti běžnému létu,“ uvedla Eva Černíková z firmy Lipensko s. r. o.

Park se otevře v pátek ve čtyři hodiny odpoledne a potrvá po celou dobu olympijských her v Brazílii. Lidé si zde budou moci vyzkoušet různé soutěže či sportovní disciplíny a také sledovat samotné olympijské hry.

Rio Lipno se otevře v pátek (zdroj: ČT24)

Jihočeský kraj investoval do projektu třicet milionů korun, celkové náklady se odhadují na více než šedesát milionů. „Budeme věřit, že park Rio Lipno bude znamenat přínos pro lokální ekonomiku,“ uvedl hejtman jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD), podle kterého by měl projekt z každé investované koruny získat pětinásobný zisk. Podle odhadů by park mohly navštívit desítky tisíc lidí.

Zvýšený nápor turistů se projeví především v dopravě. Podle Zimoly je důležité, že v pátek skončí uzávěrka opravovaného obchvatu Vodňan na Strakonicku, kudy míří lidé do jižních Čech směrem od Prahy. Omezení také přestane platit na mostě u rybníku Štilec na Českobudějovicku na silnici mezi jihočeskou metropolí a Lipnem nad Vltavou.

Část olympijské výpravy se 16. srpna přesune na Lipno

Zimola přesto lidem doporučuje, aby do olympijského parku cestovali spíš hromadnou dopravou než automobily. Kvůli tomu se třeba zvýší frekvence spojů na železnici. „Je posílená vlaková doprava z Českých Budějovic. Chci všem doporučit, aby tuto dopravu využívali. Není nad to sednout v Českých Budějovicích a pohodlně se dopravit na Lipno,“ uvedl Zimola.

Český olympijský výbor volil pro vybudování parku několik lokalit. Pro Lipno nad Vltavou se rozhodl z různých důvodů. „Věříme, že to je správné místo, kde lidé budou během olympijských her trávit čas. Navíc se zde mohou setkat s českými reprezentanty, 16. srpna se vrací část výpravy z Rio de Janeira a z Prahy se hned přesune do parku na Lipně,“ uvedl Martin Tesař z Českého olympijského výboru.

Další parky budou v Ostravě, Pardubicích a Plzni

Olympijské parky se otevřou pátého srpna i v dalších městech – a to v Ostravě, Pardubicích a Plzni. Návštěvníci si tu budou moci vyzkoušet olympijské i neolympijské disciplíny pro děti i dospělé. Chybět nebudou ani přenosy z hlavního dějiště olympijských her – brazilského Ria.

Teď v parcích finišují přípravné práce – například do plzeňského dnes naváželi čtyři sta tun písku, které bagr rozhrnoval a ze kterých vzniknou dvě relaxační pláže. Z jedné budou moci lidé sledovat na velkoplošné obrazovce přenosy z olympiády a besedy se sportovci. Ta druhá vznikne na břehu řeky Mže a nabídne pohled na akrobatické ukázky jako je wakeboarding – kombinace vodního lyžování a technik surfingu.