Terezín chce zaplnit prázdné ulice, zakázal parkování autobusům

Terezín patří k nejnavštěvovanějším místům v zemi. Na místo připomínající nacistické oběti přijede každý rok více než 250 tisíc turistů. Řada z nich se podívá na památník a pak se nechá autobusem převézt ještě do muzea, víc si ale z města neprohlédne. Ve městě jsou přitom opravené památky za miliardy. Radnice se tak rozhodla zakázat v ulicích parkování autobusům.

Nově bude moci turisty autobus u muzea jen vysadit a pak odjet na odstavné parkoviště. Podle radnice to zvýší šanci, že se turisté městem projdou. Zároveň má opatření zklidnit dopravu.

Odstavné parkoviště je ale zatím téměř prázdné. Někteří řidiči totiž zákaz obcházejí a snaží se schovat své vozy do vedlejších ulic. „Co hodinu je v nějaké boční ulici schovaný nějaký autobus,“ uvedl vedoucí odboru správy a majetku Radek Keřka, který se snaží řidiče o změně informovat.

Terezín chce zaplnit prázdné ulice, zakázal parkování autobusům (zdroj: ČT24)

Opatření však svůj účel pomalu plní. „Zkoušíme to teprve tři neděle a myslím, že do města přišlo o takových tisíc lidí víc,“ pochvaluje si starosta Daniel Trapani (ANO). Od srpna má Terezín také prvního stálého strážníka, který na rozdíl od úředníků může za přestupky řidičům dávat na místě pokuty.

Vydáno pod