Kárná žaloba na soudce Nováka, který je vyšetřován v korupční kauze

Předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl podal kárnou žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu na chomutovského soudce Ivana Nováka, který čelí obvinění ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku. Mohl by kvůli tomu být zbaven funkce. Hrozí mu až deset let vězení.

„Žaloba je podaná z procesní opatrnosti. Samozřejmě nevíme, jak dopadne trestní stíhání,“ uvedla mluvčí soudu Marcela Trejbalová. 

Případ Nováka a advokáta Josefa Douchy řeší Krajský soud v Hradci Králové. Kriminalisté tvrdí, že Novák za peníze předčasně propustil z vězení Douchova klienta. Podle médií se propuštění týkalo podnikatele Tomáše Maliny, jenž si odpykával trest za závažnou hospodářskou kriminalitu. 

Soudce i advokát byli zadržení policií v březnu letošního roku. Oba jsou stíháni na svobodě. Podle právní kvalifikace případu, jak ji potvrdilo státní zastupitelství, hrozí Novákovi až deset let vězení, Douchovi až šest let.

Podle Českého rozhlasu, který na případ upozornil, požaduje Dörfl u Nováka zbavení funkce. „Kdyby soud zjistil, že nedošlo ke spáchání trestného činu, domnívám se, že by určitě byly naplněné podmínky pro kárné stíhání soudce Nováka za stejné věci, pro které bylo podáno trestní oznámení,“ řekl rozhlasu Dörfl.

Bývalý elitní kriminalista sloužil u policie od podzimu 1969. Posledních téměř 20 let ale pracuje jako advokát. Jako policista byl například členem kriminalistického týmu, který vyšetřoval případ „spartakiádního vraha“ Jiřího Straky. V roce 1990 pracoval v týmu, který řešil výbuchy v Praze na Staroměstském náměstí a Hostivařské přehradě.

Po roce 1989 byl náměstkem ředitele Ústředny kriminální policie, kde vedl útvar pro boj s organizovaným zločinem. V prosinci 1994 převzal vedení středočeského úřadu vyšetřování. Kriminálku vedl do října 1996, podílel se mimo jiné na vyšetřování případu takzvaných orlických vražd.

Podezřelé kontakty s ruskojazyčnou mafií

Z funkce odešel v hodnosti plukovníka po sporech s vedením ministerstva vnitra. Bývalý šéf resortu Jan Ruml v roce 1999 řekl, že Doucha musel odejít pro své podezřelé kontakty s ruskojazyčnou mafií. Podle Rumla v té době pracoval v advokátní kanceláři Jiřího Teryngela, která obhajovala firmu, jež vlastnila pražskou restauraci U Holubů. Policie v květnu 1995 udělala v tomto podniku, kde se příslušníci mafie scházeli, razii, při níž zadržela asi 200 lidí.

Doucha se v podezření ze spolupráce s ruskojazyčnou mafií ocitl i jako advokát. Podle Mladé fronty DNES v březnu 2000 tehdejší prezident Václav Havel zadal BIS úkol, týkající se právě Douchy. Havel ho podle listu podezíral, že se za pomoci svých kontaktů s vlivnými sociálními demokraty snaží ochromit práci ÚOOZ. Doucha ale jakékoli kontakty s mafií či propojení s politiky důrazně popřel. 

Josef Doucha
Zdroj: Václav Pancer/ČTK