Začne se znovu platit za první tři dny nemocenské? Koalice je rozdělená

Události: Změny v nemocenských dávkách (zdroj: ČT24)

Dohoda o proplácení prvních tří dnů nemoci se komplikuje. Premiér a ministři za ČSSD jsou sice pro, koaliční hnutí ANO i KDU-ČSL však podmiňují přijetí tím, že se na změně shodne tripartita.

V Poslanecké sněmovně jsou teď dva návrhy na to, aby bylo obnoveno proplácení prvních tří dnů nemoci. První přišel ze Senátu a teď čeká na zařazení na program schůze. Druhý návrh je z pera komunistických poslanců a v dolní komoře už čeká na závěrečné hlasování. Obě varianty počítají s tím, že by zaměstnanci měli nárok na šedesát procent průměrného denního výdělku.

Přijetí však brzdí koaliční smlouva, podle které musí se změnou souhlasit zaměstnavatelé i odbory. Právě zaměstnavatelé jsou ale stále proti. Na pondělní schůzce tripartity o návrhu odmítli jednat, údajně proto, že nedostali včas potřebné materiály. „Podklady jsme získali pozdě a neprojednala je pracovní skupina,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) však na změně trvá. „Bylo by nejlepší, kdybychom se dokázali dohodnout. Pokud se to nepovede, tak to budeme muset vyřešit hlasováním v poslanecké sněmovně,“ řekl Sobotka.

Pro návrh jsou pouze ČSSD a KSČM

Ve sněmovně ale zatím změna většinovou podporu nemá. Kromě ČSSD a KSČM jsou další strany zdrženlivé. Pravicová opozice je úplně proti. „Vláda zavádí pro podnikatele řadu povinností, a proto si myslíme, že by neměla zavádět další,“ sdělila místopředsedkyně strany TOP 09 Markéta Adamová. Změna se nelíbí ani ministru financí Andreji Babišovi (ANO).

obrázek
Zdroj: ČT24

Větší šanci tak zatím stále má varianta takzvaných sick days, tedy aby zaměstnavatelé museli lidem nabídnout až pět dnů zdravotního volna za plný plat. „Pět dnů by bylo adekvátních,“ řekl zástupce odborů Josef Středula. „Nechme to na zaměstnavatelích. Pokud chtějí dát sick days je to jejich problém. Proč do toho máme mluvit my jako stát,“ myslí si ministr financí.

Sobotka: Chceme více peněz pro dlouhodobě nemocné

Sociální demokraté však požadují pro dlouhodobě nemocné více peněz. „Je potřeba se podívat na to, jaké jsou příjmy lidí, kteří dlouhodobě onemocní a sníží se jejich životní úroveň. Nad tím se musíme zamyslet,“ uvedl premiér Sobotka.

Podle návrhu ministerstva práce by za prvních třicet dnů měla být nemocenská šedesát procent. Od třicátého prvního dne do šedesátého pak 66 a od šedesátého prvního pak 72 procent. Stát by to mělo zhruba tři miliardy korun.

Nyní nedostávají zaměstnanci za první tři dny nemoci nic, do 14. dne vyplácí zaměstnavatel nemocnému 60 procent hrubé mzdy. Až po tomto období začne Česká správa sociálního zabezpečení vyplácet nemocenskou.

Změny v nemocenské
Zdroj: ČT24
Vydáno pod