Český cestovatel se ztratil v Bulharsku, pátrají po něm kamarádi i rodina

Ztraceného cestovatele hledají kamarádi i rodina (zdroj: ČT24)

Cestovatele Jiřího Váňu z Havlíčkova Brodu už dva měsíce hledají rodina a kamarádi. Ztratil se v bulharském pohoří Pirin. Soukromé pátrací akce jsou zatím neúspěšné. Do terénu se příští týden vydají i bulharští záchranáři s vrtulníkem.

Sedmatřicetiletý Váňa je zkušený cestovatel. Se svým otcem, bratrem a kamarády prošel Blízký i Dálný východ a zdolal i Himaláje. Od 28. května o sobě však nedal žádnou zprávu. Jeho kamarádi po něm nyní v Bulharsku pátrají na vlastní pěst, mapují terén a vyptávají se v okolí.

Naposledy byl Váňa viděn v okolí pohoří Pirin

„Založili jsme na Facebooku stránku s nejaktuálnějšími informacemi o jeho pátrání,“ řekla jeho sestra Marcela Prosová-Váňová. Zaměřili se na chatu Pirin a Popovi Livadi, tam byl podle místních viděn Váňa naposledy. Namířeno měl na pohoří Pirin a Bezoch.

„Viděli ho i na druhé straně pohoří. Časově je to zmatené, to by musel chodit sem a tam,“ uvedl člen pátrací skupiny Milan Kadlec. V srpnu Váňu vyrazí hledat také Tomáš Procházka s Petrou Urbanovou. Procházka musel kamaráda v Bulharsku před dvěma měsíci kvůli neštovicím opustit.

„Chtěli bychom mít základnu někde poblíž Pirinu a chodit kolem,“ uvedl Procházka. „Projdeme místa, která předešlé dvě výpravy neprošly, a pak se podíváme na pohoří Rila, popřípadě Stará Planina,“ dodala Urbanová.