Policejní prezident Tuhý ve služebním autě překročil rychlost. Chytli jej podřízení

Policejní prezident Tuhý jel rychle. Čeká ho trest (zdroj: ČT24)

Policejního prezidenta Tomáše Tuhého čeká správní řízení. Policejní hlídka v Ostravě ho přistihla, když při řízení služebního auta výrazně překročil povolenou rychlost. Tuhý uvedl, že je připraven nést důsledky. Stejného přečinu se dopustil i ústavní soudce Radovan Suchánek. Toho ale za přestupek stíhat nelze.

Tuhý předpokládá, že případ se bude řešit ve správním řízení. Kdy přesně se přestupek stal, neuvedl. Neprozradil ani, kolik jel. „Jsem připraven plně spolupracovat a nést důsledky tak jako každý jiný občan,“ vyjádřil se policejní prezident, který právě bezpečnost na silnicích v minulosti označil za svou prioritu.

Chceme, aby občané České republiky vnímali, že policie je tady proto, aby je chránila před dopravním pirátstvím, před dopravní nekázní.
Tomáš Tuhý
policejní prezident

„Řeší to opravdu ministerstvo vnitra ve správním řízení. Probíhá neveřejně, na konci je informace zveřejněná. Je povinnost ministerstva vnitra vyřešit přestupek do jednoho roku,“ popsal proces ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Čtyřiačtyřicetiletý Tuhý zastává funkci policejního prezidenta od dubna 2014. V letech 2010 až 2013 byl ředitelem policie v Moravskoslezském kraji. V posledních týdnech je terčem kritiky politiků a státních zástupců kvůli chystané policejní reformě.

Nejrychlejší ústavní soudce

Do stejných potíží jako Tuhý se podle informací ČTK dostal i ústavní soudce Radovan Suchánek, který rychlost překročil v Břeclavi. V obci se řítil téměř stovkou. Podle zákona ale nelze ústavního soudce stíhat pro přestupek. 

Od strážníků případ převzala státní policie, nyní jej zpracovává. Věc zdokumentuje, a protože sama nemá kompetence ji řešit, předá ji předsedovi Ústavního soudu, řekla krajská policejní mluvčí Štěpánka Komárová. Kdy se tak stane, nedokázala odhadnout. Pavel Rychetský má coby předseda Ústavního soudu ze zákona možnost zahájit se Suchánkem kárné řízení. Dosud tuto pravomoc nevyužil.

Radovan Suchánek
Zdroj: ČT24

Suchánek je nejmladším ze současné sestavy ústavních soudců. Dříve působil v akademické sféře, také jako asistent politiků a odborný spolupracovník poslaneckého klubu ČSSD. Za překročení rychlosti v obci o více než 40 kilometrů v hodině lze v běžném správním řízení uložit pokutu pět až deset tisíc korun, případně zákaz řízení na šest až 12 měsíců.