Hodina pohybu navíc: Malí školáci můžou sportovat zdarma, ministerstvo prodlužuje testování

Projekt se má v příštích dvou letech rozšířit (zdroj: ČT24)

Hodina tělocviku navíc pro školáky na prvním stupni zatím nebude povinná. Jestli dětem prospívá, bude ministerstvo školství ověřovat další dva roky. Původně přitom mělo rozhodnout už letos. Do projektu už se zapojilo asi 160 škol a vyšel zhruba na 11 milionů korun, v příštích dvou letech se má ještě rozšířit až na 250 zařízení.

Cílem projektu je, aby se školáci více a pravidelně hýbali. Děti z prvních až třetích ročníků základních škol mají proto možnost zdarma navštěvovat ve školní družině hodinu zaměřenou na sportovní hry. Tréninky vede asi 300 trenérů nebo učitelů.

Náplň hodin tvořilo šest olympijských sportovních svazů: od fotbalistů, hokejistů a basketbalistů po házenkáře, volejbalisty a rugbisty. „Dodávají metodiku, která vychází z tradice těchto sportů, ale celá metodika je napsána tak, že směřuje děti k všeobecnému pohybovému rozvoj,“ dodává projektový manažer Petr Koubek. Pro děti jsou připravené jak rychlostně-silová cvičení bez míče, tak individuální činnosti s míčem a taky hry v menších skupinách.

V aktuálním školním roce se do projektu zapojilo asi 7500 dětí. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) si v dubnu pochvalovala, že na hodinu pohybu navíc jsou pozitivní ohlasy. Teď ministerstvo prodloužilo původně roční pilotní ověřování o další dva roky. Teprve pak chce zhodnotit, jestli hodiny navíc žáky k pohybu skutečně motivovaly. A rozhodnout, jestli je nepředepíše všem dětem povinně.

Vydáno pod