Zkoušky pro taxikáře se ztíží, čeká je cizí jazyk a psychotesty

Taxikáře by nově mohly kromě znalosti práva či ovládání taxametru čekat u zkoušek i psychologické testy či znalost cizího jazyka. Ministerstvo dopravy chce dát radnicím větší pravomoc rozhodovat o tom, co všechno musí řidiči taxislužeb plnit. Změny by měla přinést chystaná novela zákona o silniční dopravě.

Předtím než taxikář získá licenci, musí projít zkouškou ze znalostí města či právních náležitostí. To by však brzy nemuselo stačit. Minimálně v Praze, kde působí více než šest a půl tisíce taxikářů, se budou zkoušky zpřísňovat, a to minimálně o povinné psychologické vyšetření.

„Zavedení psychotestů je pro nás velmi vítané, zvažujeme také nějakou zkoušku z cizího jazyka,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. 

Taxikáře čekají těžší zkoušky (zdroj: ČT24)

Města by také mohla určit maximální stáří vozu a zpřísnit by se měla i pravidla pro zprostředkovatele taxislužeb. „Chceme, aby měli zodpovědnost za to, že má řidič licenci,“ vysvětlil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. S tím ovšem někteří taxikáři nesouhlasí a tvrdí, že taková kontrola není v praxi možná.

  • K vydání vyhlášky a stanovení povinnosti absolvovat zkoušky zmocňuje obce zákon č. 111/1994 Sb. o silniční dopravě. Jedním z důvodů pro využití možnosti stanovit povinnost zkoušky byla i potřeba regulovat počet řidičů taxislužby, protože v centrech nebývá dostatek parkovacích míst pro nabízení služby.

„Živnostenský zákon nás nezplnomocňuje k tomu, abychom po koncesionářích vůbec mohli vznášet nějaké požadavky,“ uvedl majitel AAA Radiotaxi Jiří Kvasnička. „Nedokážu si představit, že by provozovatel taxislužby denně tisíckrát žádal magistrát o ověření, jestli ten den mají řidiči licenci v pořádku,“ doplnil jej předseda Asociace koncesionářů v taxislužbě Daniel Tarjovski.

Praha a Ostrava zpřísňují, Liberec naopak

O oprávnění by podle novely mohli taxikáři přijít hned po prvním přestupku. Zatímco Praha už oznámila, že požadavky měnit bude, Brno zatím plánuje rozšířit nutnost taxikářských zkoušek i na řidiče služby drink and drive. Ostrava pravidla zkoušek měnit nechce.

  • Drink and drive je druh služby, při které si klient jednorázově najme profesionálního řidiče s vozidlem. Využívá se například pro bezpečný odvoz lidí, kteří konzumovali alkoholické nápoje. Od toho vznikl i název služby, v překladu „pij a jeď“.

Naproti tomu Liberec upravil svou vyhlášku o taxislužbách tak, aby byla méně náročná. Novela zkrátí čas pro vykonání zkoušky i lhůtu pro opakování. Jednodušší by mělo být také přezkoušení. V Liberci je evidováno 175 taxikářů a 120 vozidel.

Vydáno pod