Deštivý pátek ani víkend povodněmi nehrozí

Dosavadní škody po bouřkách už přesáhly půl miliardy (zdroj: ČT24)

Po týdnu plném bouřek a přívalových dešťů meteorologové nevarují před žádnými nebezpečnými hydrometeorologickými jevy, a přestože na většině Česka prší, hrozit by nemělo ani vylití řek z koryt. Pojišťovny vyplatily klientům po krupobití a přívalových deštích, které postihují Česko od 23. května, desítky milionů korun. Celkem odhadují, že živly způsobily tisíce škod za mnoho stovek milionů Kč. Mezi škodami převládají zatopené sklepy a přízemní podlaží, poškozené střechy, kroupy zase ničily hlavně karoserie a skla aut.

V sobotu se mohou ojediněle vyskytnout silné bouřky provázené přívalovými srážkami nebo kroupami. V pátek na většině území bude pršet a přijít mohou i mírné bouřky, teploty se budou pohybovat mezi 20 a 24 stupni.

Přívalové deště minulých dnů zvedly mimo jiné tuzemské řeky, ale jejich hladiny rychle klesají. Největší nasycení toku panuje v povodí horního Labe a horní Vltavy. Podle hydrometeorologického ústavu nehrozí velké povodně.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Přívalové deště zasáhly i zahraničí, kde natropily mnohem víc škod a stály i několik lidských životů.

Pojišťovny vyplatily klientům po řádění živlů desítky milionů

Z důvodu nepříznivého počasí od 23. května dosud má Česká pojišťovna nyní hlášeno více než 4500 škod za zhruba 225 milionů korun. „Naši experti odhadují, že celkový počet překročí hranici 5000 živelních škod. Mobilní technici a likvidátoři pracují v prodloužených směnách a jsou připraveni pracovat také o víkendu. Díky tomu je již zlikvidováno téměř 40 procent škod,“ řekla mluvčí ČP Ivana Buriánková.

Řeky 1
Zdroj: ČT24

Bouřky z uplynulého týdne výrazně navýšily škody, které klienti hlásí, uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Celkem nyní eviduje 3250 škod za více než 145 milionů Kč. Většinou jde o menší škody, jako jsou vytopené sklepy, poničené střechy nebo přístřešky. Nejvíce případů klienti nahlásili ze Středočeského, Jihočeského a Královéhradeckého kraje. „Přes 800 škod jsme už ukončili a klientům jsme vyplatili více než devět milionů Kč,“ dodal.

Kroupy na Chrudimsku
Zdroj: Twitter - In-počasí/Marta Žádníková

Allianz klienti od 23. května nahlásili přes 1700 škod za celkem 113 milionů korun. Z toho se 37 procent týká privátního majetkového pojištění, 38 procent pojištění podnikatelů a firem a 25 procent autopojištění. Do čtvrtka uzavřela přes 220 škod za téměř tři miliony korun, převážná většina z nich se týkala privátního majetku.

Krupobití a přívalové deště, které byly na řadě míst doprovázeny lokálními povodněmi, způsobily klientům Generali přes 800 škod za 40 milionů korun. Celkové škody by se podle odhadů likvidátorů mohly vyšplhat až na 45 milionů. Nemusí však podle mluvčího pojišťovny Jiřího Cívky jít o konečný účet. Mezi rozhodující faktory bude patřit vývoj počasí v dalších dnech. Mezi nahlášenými škodami převládají zatopené sklepy a přízemní podlaží. Kroupy pro změnu zanechaly své stopy na střechách rodinných domů, pergol a sklenících, podotkl.

Řeky2
Zdroj: ČT24

Česká podnikatelská pojišťovna registruje z bouřek spojených s krupobitím a přívalovými dešti celkem téměř 500 hlášených škod na majetku. Odhadované škody převyšují 40 milionů Kč. Nejčastěji jde o škody způsobené krupobitím, atmosférickými srážkami nebo záplavou. „Máme také řadu hlášených škod na karoserii nebo sklech vozidel,“ upozornila mluvčí pojišťovny Renata Čapková. Likvidátoři ČPP vyřídili již více než 100 škod na domácnostech a rodinných domech a pojišťovna vyplatila klientům přes milion Kč.