Asistenty kriminality si policisté chválí, mohlo by jich ale být i více

Asistenty kriminality si policisté chválí: mohlo by jich být i více (zdroj: ČT24)

Problémy s bezdomovci stále častěji pomáhají řešit asistenti prevence kriminality. Popularita preventistů rychle roste. V Česku strážníkům s hlídkováním v ulicích už pomáhají stovky asistentů. Spolehlivých mužů je ale nedostatek a tabulková místa jsou tak zatím většinou prázdná.

Asistenty prevence kriminality mohou dělat ti, kteří by jinak byli nezaměstnaní. Asistenty prevence kriminality ale města obtížně shánějí. Musejí být zdraví, spolehliví a bezúhonní. Zájem o ně v Česku roste. Už teď jich chodí v ulicích stovky.

Většinu problémů preventisté vyřeší domluvou. Když je zle, volají posily. Třeba v Ostrově preventista už pomohl chytit zloděje, kterého nenápadně sledoval. „Asistent až do zadržení pachatele naváděl hlídky městské policie a státní policie po telefonu,“ popsal velitel Městské policie Ostrov. V Ostrově teď hlídkují tři preventisté, práci by tu měli ale pro sedm dalších.

Například v Sokolově mají asistenti prevence kriminality nejvíc práce v okolí vlakového nádraží. Strážníci totiž u nádraží pořád hlídat nemůžou, stejně jako na úřadech. „Úřad práce je jedna z budov, kde dochází opakovaně k narušování veřejného pořádku ze strany klientů, kteří sem chodí pro dávky,“ popsal další působiště asistentů velitel Městské policie Sokolov Petr Kubis.

Karlovy Vary už dokonce asistentům vybudovaly služebnu přímo na nádraží. Když neusměrňují bezdomovce, poradí cestujícím třeba i s číslem vlaku.