Hodně chodců stále zapomíná na reflexní prvky - policie už ale začala pokutovat

Většina kontrol stále končí domluvou (zdroj: ČT24)

Už skoro čtvrt roku musí mít chodci pohybující se za snížené viditelnosti mimo obec buď světlo, nebo nějaký reflexní prvek. Nařízení má snížit počty obětí - loni takhle přišlo o život přes 130 lidí. Policie už začala ty nejhorší případy pokutovat, většina případů ale zatím končí domluvou. Jak se přesvědčily štáby České televize, tak neosvětlených chodců je na českých silnicích stále dost.

Povinné používání reflexních prvků při chůzi mimo obec za snížené viditelnosti zavedla novela zákona o pozemních komunikacích. Při použití reflexního pásku je totiž chodec vidět na 100 až 150 metrů, při příznivých podmínkách i na 200 metrů daleko. Pokud má ale na sobě černé oblečení, tak je to pouhých 18 metrů. 

„Počítejme, že řidič jede osmdesát, devadesát, což je limit. Ujede za vteřinu dvacet metrů. Pokud je reakční doba zhruba dvě vteřiny, má 50 metrů na to, aby reagoval,“ varuje Miroslav Charouz z organizace BESIP. 

Lepší viditelnost chodců
Zdroj: Dopravně informační portál

Proto se na „neviditelné“ chodce zaměřují i policisté: třeba hlídka mělnických policistů na jednoho narazila během služby, nakonec to skončilo domluvou, muž totiž vysvětloval, že o nové povinnost neví. Ze zákona ale hrozí pokuta až dva tisíce korun. 

Z ankety ČT vyplývá, že minimálně ve třech krajích už pokuty padly, třeba na jihu Čech jich bylo sedm, nejčastěji za 200 korun. „Já nemám informaci, že by už začali dávat pokuty nějak hromadně. Na druhé straně rozumím, pokud se ten konkrétní policista neumí s někým domluvit, no tak holt zákon platí,“ dodává k tomu ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). 

O tom, jestli doba hájení pro chodce už definitivně skončila, teď chce ministr jednat s šéfem dopravní policie. Nadcházející teplé letní měsíce totiž pro policisty znamenají i více „neviditelných“ chodců mimo obec.