Za útok na pochod na podporu migrantů obvinila policie pět mužů

Pražští policisté zahájili trestní stíhání pěti mužů za výtržnictví při únorovém incidentu v Thunovské ulici. Maskovaní výtržníci tam tehdy napadli pochod levicových aktivistů na podporu migrantů. Obviněným je od 18 do 28 let, stíháni jsou na svobodě. Dalších 20 lidí policie podezírá z přestupku proti občanskému soužití, za který jim hrozí pokuta.

Kriminalisté zatím ze skupiny útočníků znají totožnost 25 lidí, přičemž počínání pěti z nich vyhodnotili jako trestný čin. „Tyto osoby se dopustily na místě veřejnosti přístupném výtržnosti tím, že útočily na účastníky shromáždění nebo po nich házely různé předměty. Tím tak hrubým způsobem narušily průběh tohoto ohlášeného shromáždění,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Zbylá dvacítka identifikovaných osob mohla spáchat přestupek. „Svým hrubým a aktivním jednáním se snažili vyvolat fyzický konflikt s účastníky ohlášené demonstrace,“ vysvětlil Daněk. Správní orgán může za toto jednání uložit pokutu do 3000 korun.

Při migračních demonstracích zasahovalo první únorovou sobotu v hlavním městě 1000 policistů, demonstrantů bylo v součtu desetkrát více. Právě za zásah v Thunovské sklidili policisté kritiku, do názorového střetu se kvůli němu dostali také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Podle Chovance udělali policisté na místě maximum, když oddělili oba tábory od sebe a agresory zatlačili pryč. Pelikán zásah označil za selhání – policie podle něj nenaplnila svou roli, protože se jí nepodařilo udržet veřejný pořádek.

Videonahrávka incidentu, která se šířila po sociálních sítích, naznačovala, že střet v Thunovské vyprovokovala policie. Chovanec to odmítl, za videem podle něj stály proruské weby, jejichž cílem bylo policii znevěrohodnit.

Vydáno pod