Kabinet přitvrdí proti kvízomatům. Je to nelegální hazard, shodují se ministři

Na kvízomaty a nelegální hazard se zaměří nový speciální tým policistů, celníků a finanční správy. Vyplynulo to ze schůzky, kterou svolal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kromě toho má být v zákoně jasně uvedeno, že jakékoliv hry musí povolit ministerstvo financí nebo obce.

„Václav IV. a Zikmund byli bratří?“ například takové otázky padají během hry na kvízomatu. Pak ale následuje klasické točení válců. Kvízomat podle provozovatelů není to samé, co herní automat, ovšem podle vlády a zákonodárců ano. Proto už téměř rok funguje speciální policejní tým Výhra, který se zaměřuje právě na problematiku kvízomatů.

S firmami, které kvízomaty provozují, už tým Výhra zahájil zhruba devadesát trestních řízení, zajistil 600 kvízomatů a téměř pět milionů korun.  Mimo to vede další padesát pět trestních řízení proti spolkům, za které se hazard schovává.

V novém týmu mají být policisté, celníci i zástupci ministerstev

Spor se vede o to, zda se na kvízomat vztahuje loterijní zákon, nebo ne. „Co ještě musíme posílit, je lepší koordinace a větší právní jistota z hlediska zásahu proti těm, kteří se snaží zákon obcházet,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Jednou z cest má být vznik dalšího týmu. Ten má spolupracovat s policejní skupinou Výhra, s celníky a také zástupci ministerstev vnitra a financí. „Ještě se podíváme na nové formulace legislativy, které by daly státnímu zastupitelství a policii větší oporu v tom, co ministerstvo financí požaduje,“ řekl ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

Zákonodárci i vláda řeší problém kvízomatů (zdroj: ČT24)

V zákoně má být podle politiků jasně napsáno, že veškeré hry musí mít povolení a postih má hrozit i hostinským, kteří kvízomat v provozovně umístí.  „Jde o to, aby v zákoně bylo, že provozování veškerých zařízení, které nepovolí ministerstvo financí nebo obce, je nezákonné,“ sdělil ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Firmy se hájí posudkem Elektrotechnického zkušebního ústavu, ten ale protestuje

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury by provozování kvízomatů mělo být postavené na úroveň automatů a řádně zdaněno. Provozovatelé se ale hájí. Elektrotechnický zkušební ústav (EZÚ) podle nich kvízomat zkoumal a ve zprávě uvedl, že nejde o herní automat.

Zkušební ústav však nesouhlasí. Posuzoval prý jen část zařízení a celkově zpráva vyznívá jinak. Proti zneužití informace se teď EZÚ brání soudně. „Vyjádření úřadu bylo zneužíváno některými firmami k tomu, že se vydávalo za souhlas s provozováním kvízomatů,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD.

Odhady, kolik kvízomatů je na území Česka v prozu, se liší. Podle generálního finančního ředitelství jich je přes patnáct set. Sami provozovatelé automatů odhadují počet až na pět tisíc.