Příprava útoku na vojenský vlak jde po roce vyšetřování před soud

Státní zástupce podal obžalobu na pět lidí, kteří podle závěrů policejního vyšetřování chystali útok na vlak převážející vojenský materiál. Pokud by Městský soud v Praze prokázal jejich vinu, hrozilo by některým z obžalovaných až doživotí.

Soud se začne případem plánovaného útoku na vlak zabývat více než rok po policejním zásahu. Původně policisté zadrželi deset lidí a obvinili šest, před soudem zatím stane pět z nich. „Obžaloba byla podána, věcí se nyní bude zabývat soud. Hlavní líčení ale zatím ještě nebylo nařízeno,“ uvedl dozorující státní zástupce Vladimír Pazourek. 

Tři lidé jsou obžalováni z přípravy teroristického činu a další dva z toho, že se mu nesnažili zabránit. Za teroristický útok hrozí 12 až 20 let, případně i doživotí. Ostatní by v případě, že by jim soud prokázal vinu, mohli dostat až tříleté tresty. Šestý obviněný zatím k soudu nepůjde. Obvinění se týká jiného trestného činu, a to nedovoleného ozbrojování a přechovávání hromadně účinné zbraně v bytě. Touto větví kauzy se zabývají zvlášť brněnské justiční orgány.

Policie a státní zástupce tvrdí, že obžalovaní chystali útok zápalnými lahvemi na nákladní vlak převážející vojenský materiál po trati z Prahy do Plzně. K útoku mělo dojít na hlavním tahu v úseku mezi pražským Radotínem a Berounem.

Události, komentáře: Útoky z nenávisti (zdroj: ČT24)

Odhalit nebezpečnou skupinu se policistům podařilo díky dvěma agentům, kteří se infiltrovali do Sítě revolučních buněk. K této skupině podle policie obžalovaní patří. Ti ale vinu popírají. „Klient považuje celý případ za výsledek policejní provokace a žádný teroristický útok provést nechtěl,“ uvedl advokát jednoho z obviněných Ondrej Štefánik. Podle něj působí jeho klient jako mladý a přemýšlivý člověk, rozhodně ne jako osoba, která by chtěla někomu ublížit.