Babiš odsunul návrh otcovské dovolené, chce po Marksové analýzu

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce od ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) detailní analýzu nákladů návrhu na zavedení týdenní otcovské dovolené. Vláda proto odložila novelu o nemocenském pojištění o týden. Předloha počítá s tím, že pokud otcové ihned po narození potomka zůstanou doma, dostanou z nemocenské 70 procent vyměřovacího základu svého výdělku, tedy stejně jako ženy na mateřské.

„Pan ministr financí je proti téměř všemu, co pochází z našeho ministerstva, protože logicky když chceme pomoci nějaké skupině obyvatel, potřebujeme na to peníze,“ postěžovala si Marksová po jednání vlády. Podle mluvčí ANO Lucie Kubovičové má ministryně za úkol „vyčíslit dopady opatření a určit priority“.

Náklady na možnost týdenní otcovské dovolené po narození dítěte by se odhadem vyšplhaly k 900 milionům korun. Týkat by se to mohlo podle odhadů ministerstva valné většiny novopečených tatínků. „My jsme to pro vládu vyčíslili na 90 procent otců, ale předpokládáme, že jich bude tak okolo sedmdesáti,“ řekla pro ČT náměstkyně Marksové Iva Merhautová.

Tato dovolená zásadně posiluje vazbu mezi otcem a dítětem, posiluje vazby v celé rodině.
Michaela Marksová
ministryně práce a sociálních věcí

Otcové by měli sdílet část peněz z mateřské dovolené, míní Babiš

Podle Babiše je návrh koncipován jako týden volna „bez jakékoli vazby na pobyt s dítětem a matkou“. „Pokud je poptávka po nároku na volno pro otce, mělo by jít o sdílení části mateřské dovolené s matkou v rámci naší velkorysé a unikátní úpravy mateřské a rodičovské. Změnu systému je třeba koncipovat rozpočtově neutrálně,“ prohlásil ministr financí.

Podle návrhu novely by muži mohli nastoupit na týdenní otcovskou do šesti týdnů po narození potomka. Pokud odváděli nemocenské pojištění, dostávali by z něj 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu. Opatření má motivovat muže, aby se do péče o dítě víc zapojili. Volno má také posílit vazbu mezi potomky a jejich rodiči. V Česku se ročně rodí kolem 100 tisíc dětí.

Resortu financí vadí mimo jiné přijímání dalších úředníků. Na vyřizování agendy spojené s otcovskou dovolenou by totiž mělo přibýt 78 pracovníků.

Ošetřovné i za členy rodiny, kteří nebydlí ve stejné domácnosti

Novela o nemocenském pojištění má taky změnit vyplácení ošetřovného. To by podle návrhu mohli dostávat i lidé, kteří se starají „o přímé potomky a předky“. Měli by ho tedy mít rodiče, prarodiče, děti, vnoučata či pravnoučata, ale ne sourozenci, tchánové či tchýně. Nově by přitom lidé mohli dostávat ošetřovné i na nemocné členy rodiny, kteří s nimi nebydlí.

Ministerstvo financí se ale obává, že by takzvaný paragraf zneužívali ošetřující i zaměstnavatelé.