Sněmovna rozhodla, že větší obchody zavřou jen o třech svátcích

Kdy budou mít obchody povinně zavřeno (zdroj: ČT24)

Větší obchody asi budou muset zůstávat povinně uzavřeny jen o třech svátcích, nikoli o sedmi, jak navrhoval Senát. Sněmovna v pátek po rozsáhlé debatě předlohu horní komory o omezení prodejní doby zmírnila. Zákon by se také neměl vztahovat na čerpací stanice a lékárny. Odboráři v maloobchodě vnímají schválení zákazu prodeje jako průlom a vítězství, i když ne tak velké, jak očekávali.

Senátní návrh o omezení prodejní doby dolní komora podle doporučení hospodářského výboru schválila, byť se zmírněním. „Je špatně, že prošel návrh, který zúžil omezení pracovní doby v maloobchodě a velkoobchodě na tři pracovní dny. Myslím, že i kolegové, kteří se tohoto omylu dopustili, to vědí,“ uvedl Jiří Mihola (KDU-ČSL), který doufá, že se Senát vrátí k návrhu se sedmi pracovními dny.

Podobný názor má i senátor František Bublan (nestr. za ČSSD). Uvedl, že někteří koaliční poslanci mu přiznali, že špatné pochopili pozměňovací návrhy. Zároveň věří, že Senátem znovu projde varianta sedmi dnů. „Snaha je ochránit zájmy zaměstnanců velkých firem, malé prodejny ať si to rozhodnou samy,“ řekl s tím, že malé prodejny jsou často rodinné firmy.

Znovu do Senátu

Větší obchody asi budou muset zůstávat povinně uzavřeny jen o třech svátcích, nikoli o sedmi, jak navrhoval Senát. Provozovatelé budou muset podle sněmovního návrhu zavírat na Nový rok a na dva vánoční svátky 25. a 26. prosince. Na Štědrý den budou moci být otevřeny do 14 hodin. Předloha nyní míří k posouzení senátorům.

Obchody podle senátního návrhu přitom měly zůstat zavřené o sedmi svátcích, a to na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince a na Štědrý den měly mít otevřené jen dopoledne. „My bychom chtěli, aby senát vrátil návrh do hry zpátky tak, jak byl původně zamýšlen, aby těch svátků bylo více,“ uvedl poslanec Václav Votava (ČSSD).

Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny a na prodejny na letištích, vlakových a autobusových nádražích a ve zdravotnických zařízeních.  

Pravicové opozici se návrh nelíbí. „Budeme se snažit, aby tento zákon v Senátu neprošel,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera. „Myslím si, že rozhodnutí, zda obchod otevřou, nebo budou trávit čas jinak, by mělo být na podnikatelích,“ vysvětlil. „Výběr svátků je nepochopitelný a obskurní,“ dodal s tím, že například velikonoční pondělí mezi svátky, kdy mají obchody zůstat zavřené, je, zatímco velikonoční neděle nikoli.

„Považujeme to za vítězství, i když malé,“ uvedla prezidentka Odborového svazu pracovníků obchodu Renáta Burianová. Podle Odborového svazu pracovníků obchodu zákon ve schválené podobě zaměstnancům zajistí alespoň minimální volno. „Přesto se budeme snažit, aby v budoucnu vzrostl počet dní, které zaměstnanci budou moci trávit doma s rodinou. Legislativní proces ještě není u konce, zákon bude projednávat Senát, který ho může vrátit Poslanecké sněmovně,“ uvedla mluvčí odborářů Aneta Bednářová.

Hospodářská komora uvedla, že kvůli schválení zákona zahájí konzultace s poslanci, aby prověřili diskriminační prvky zákona a případně podali k Ústavnímu soudu podnět k jeho přezkoumání. „Když už bude jednou takový zákon přijat, vytváří se riziko jeho budoucího rozšíření na další dny,“ uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

obrázek
Zdroj: ČT24

Obchodníci uvádějí, že již nyní, bez legislativní úpravy, byla v tyto dny většina obchodů zavřena. Pouze některé obchody byly otevřeny 26. prosince, ne však všechny. „Z pohledu Svazu obchodu a cestovního ruchu byla zvolena nejpřijatelnější varianta z těch špatných. Stále totiž trváme na svém, že regulace otevírací doby je zcela nadbytečná a není třeba legislativní úpravy,“ uvedla mluvčí svazu Irena Vlčková.

Obchodníci považují návrh za škodlivý

„Obecně je mezi nákupními centry rozšířeným zvykem každoročně ctít vánoční svátky, na Štědrý den a Silvestra mít zkrácenou otevírací dobu, a den po těchto svátcích své obchody zavřít. Přijímat kvůli tomu nový zákon se jeví jako nadbytečné,“ uvedl Jan Procházka, ředitel nákupního centra s módním oblečením v Hatích na Znojemsku Freeport Fashion Outlet.

„Zákaz prodejů o svátcích je navíc nešikovným populismem, v důsledku totiž místo slibu lepšího postavení zaměstnanců mezi ně vráží klín. Všichni nemusí preferovat volno před příplatky. Pracovníci obchodů s plochou menší než dvě stě metrů čtverečních, kterých se norma týkat nemá, jsou navíc v takovém případě plně diskriminováni,“ řekl ředitel centra Jan Procházka s tím, že zákon kromě dalšího opomíjí i skutečnost, že je i mnoho profesí, ve kterých lidé během svátků běžně pracují, a žádný zákon je toho plošně nezbavuje.

Zákon vypočítává taky sankce pro obchodníky, kteří by zákaz nedodrželi. Jedno porušení může znamenat až milionovou pokutu - opakované i pětinásobek. Omezení míří na všechny velké provozovny bez ohledu na sortiment. Například jen prodejen s potravinami a smíšeným zbožím je v Česku přes 15 tisíc. Zavřeno by tedy musely mít ty nad 200 metrů čtverečních, kterých je skoro 2200. V obchodě pracuje podle statistiků dohromady téměř půl milionu lidí. Zákon by mohl zaručit volné 3 svátky odhadem pětině z nich.

Sněmovna se rozhodla uzákonit registr výzkumných organizací

Sněmovna chce uzákonit registr výzkumných organizací, které by měly mít možnost získat státní podporu na své projekty. Doplnila tak dnes vládní novelu o podpoře výzkumu, která měla původně pouze sjednotit terminologii zákona s evropskými předpisy upravujícími poskytování veřejné podpory. Dolní komora v souladu s přáním vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) nevyhověla snahám poslanců, kteří chtěli mimo jiné rozšířit formy financování výzkumu například o návratnou finanční výpomoc. Schválila spíše jen zpřesnění některých ustanovení zákona a zjednodušení administrativy například při ověřování žadatele o podporu. Sněmovna také umožnila, aby poskytnutí podpory na výzkumné projekty nebylo omezeno jen na kalendářní rok. Odmítla naopak návrh poslanců ANO v čele s Ivanem Pilným, který chtěl umožnit poskytování účelové podpory též na studii proveditelnosti výzkumu.