Česko vítá rakouského prezidenta Fischera. Na návštěvu přijel vlakem

Do Prahy přicestoval hodinu před polednem rakouský prezident Heinz Fischer. Po čínském Si Ťin-pchingovi tak Česko vítá další hlavu státu. Místo letadla nebo limuzíny zvolil netradičně cestu vlakem. Speciálním salónním vozem Tomáše Garrigua Masaryka a arcivévody Ferdinanda d'Este pokračoval do Lán, kde ho přijal český protějšek Miloš Zeman.

Vlak s rakouským prezidentem zastavil u prvního nástupiště hlavního nádraží v Praze. Kromě červeného koberce na něj u sochy Nicholase Wintona čekala jednotka Hradní stáže s prapory a šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. 

Fischer chce se Zemanem probrat uprchlíky

Když máme v Evropě k vyřešení nějaký velký problém, tak by se přeci všechny země Evropy nějakým způsobem měly spravedlivě podílet.
Heinz Fischer
rakouský prezident

Dvoudenní návštěva se nese v přátelském duchu. Právě příjezd do Lán Masarykovým vozem má připomenout vůbec první návštěvu rakouského prezidenta po vzniku Československa. Stalo se tak v roce 1919 na nádraží u Stochova poblíž prezidentského sídla. Událost připomene také nová pamětní deska, kterou současní státníci odhalili a posléze uctili Masarykovu památku přímo u jeho hrobu. Prezidentské páry pak soukromě poobědvaly.

Fischer chce se Zemanem hovořit mimo jiné o „velmi rozdílné situaci a zájmech ve vztahu k uprchlíkům“. Rakousko mělo dle jeho názoru vždy vysoce rozvinutou praxi v oblasti práce s běženci. Česko má ale vzhledem ke své geografické poloze jinou výchozí pozici, řekl Fischer. „Z toho vyplývají také rozdílné zájmy,“ dodal. Oba se však shodli na „pochybné“ dohodě Evropské unie s Tureckem. 

Rok 2016 je pro Heinze Fischera poslední v úřadu. Funkci prezidenta zastával dvanáct let. Podle názoru Michala Kořana z Ústavu mezinárodních vztahů se vztahy Česka a Rakouska zlepšily, zejména díky vládě Bohuslava Sobotky. Nastartovaly prý mnohé iniciativy, takže se na čas rozpustila i mnohá bolestivá témata jako třeba jaderná energie.

V Česku se Fischer zdrží do úterý, kdy se setká s premiérem Sobotkou a navštíví česko-rakouský podnikatelský seminář. Z Prahy odjede opět vlakem v úterý odpoledne.

Česko-rakouské vztahy

Česká a rakouská ekonomika jsou hluboce prorostlé a je to tak dobře.
Miloš Zeman

Obecně jsou vzájemné vztahy obou zemí na dobré úrovni – zejména pokud jde o hospodářské poměry. Šestým největším obchodním partnerem Rakouska je právě Česká republika a Rakousko je naproti tomu zase druhým největším investorem v tuzemsku. V posledních měsících v Rakousku dále došlo ke třem velkým akvizicím ze strany české Sazky, Karlovarských minerálních vod a Metrostavu.

Prezident Fischer tentokrát přijíždí s početnou podnikatelskou delegací. Vztahy Rakouska a Česka se podle něj rozvíjejí velmi pozitivně. Situace se prý zklidnila i ve sporných otázkách, jako je jaderná energetika nebo vyhnání a odsun sudetských Němců z Československa po druhé světové válce. 

Kořan z Ústavu mezinárodních vztahů vidí na druhé straně mezeru ve spolupráci v infrastruktuře. „S Rakouskem nemáme uspokojivé dálniční ujednání,“ říká. Hlavy státu jsou si tohoto vědomy a na tiskové konferenci prohlásily, že se snaží situaci dlouhodobě řešit. Za další názorové neshody může v současnosti spor o dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany (dostavbu pátého bloku podpořili dokonce místní). Od sousedů na toto téma do Česka putovala ostrá kritika.

„To je takový kolorit, myslím, že Rakousko ani nemůže nereagovat. Do budoucna mohou být problémy s ohledem na jaderné úložiště či na možné rozšíření nebo dostavbu Temelína. Nicméně zatím se podařilo tato sporná témata neutralizovat,“ míní Kořan.