Levicoví radikálové chystali útok na vlak. Nyní jim hrozí doživotí

Policie ukončila vyšetřování skupiny levicových radikálů, proti kterým zasahovala na několika místech republiky koncem loňského dubna. Za přípravu teroristického útoku na nákladní vlak navrhla obžalovat tři lidi. V případě prokázání viny jim hrozí dvanáct až dvacet let i výjimečný trest doživotí.

Podle dostupných informací buňka levicových extremistů od září 2014 plánovala útok zápalnými láhvemi na nákladní vlak s vojenským materiálem na hlavním tranzitním železničním uzlu z Prahy do Plzně v úseku Radotín–Beroun.

Policie proti radikálům zasáhla před rokem, mimo jiné v brněnském Králově Poli nebo mosteckém komunitním centru Ateneo. Muži, které z přípravy útoku vinila, skončili ve vazbě, žena je od počátku stíhaná na svobodě.

Další dva lidi policie stíhá za to, že se se zbytkem skupiny scházeli v konspiračním bytě, a přestože o plánech buňky věděli, nenahlásili je na policii. Kriminalisté je proto navrhují obžalovat z toho, že nezabránili trestnému činu. Posledního zadrženého policisté stíhají za nedovolené ozbrojování kvůli údajnému přechovávání hromadně účinné zbraně v bytě.

Muži odmítají, že by byli teroristy

Po navržení obžaloby zůstává ve vazbě jen jeden z obviněných. Ústy svého advokáta Ondřeje Štefánika označuje případ za „výsledek policejní provokace“, za teroristu se nepovažuje. „Působí na mě jako mladý a přemýšlivý člověk, rozhodně ne jako osoba, která by chtěla někomu ublížit,“ uvedl Štefánik.

Na jeho podporu v okolí pankrácké věznice už několikrát protestovalo anarchistické hnutí. Radikální část anarchistického spektra jako nesouhlas s uvězněním také několikrát zapálila policejní auta.

Další z hlavních obžalovaných vazbu opustil koncem loňského roku chybou tuzemské justice. Státní zástupce totiž včas nepodal návrh na prodloužení vazebního stíhání – ačkoliv za mříže poslal muže kvůli obavám, že by uprchl. Také on policejní stíhání odmítl a po propuštění z vazby řekl Deníku Referendum, že útok na vlak byl nápadem policejních agentů, kteří se do skupiny anarchistů infiltrovali.

Třem z pěti stíhaných podle mluvčí státního zastupitelství Štěpánky Zenklové policisté rozšířili původní obvinění o trestný čin přípravy útoku na úřední osobu. Spis s kauzou má nyní na stole žalobce. „Státní zástupce si nyní policejní návrh prostuduje a poté rozhodne o dalším postupu,“ dodala Zenklová. Případ může poslat k soudu, vrátit policii k došetření nebo rozhodnout jinak.