Legiovlak vyjede do nové sezóny delší a čeká ho dvojnásobek zastavení

Legiovlak, který představuje československé legie a především jejich ruskou anabázi po Transsibiřské magistrále, vyjíždí do své druhé sezóny. Vlak sestavený z replik vozů, které legionáři v Rusku skutečně používali, by měl letos navštívit 28 měst, zejména v západní a severozápadní části Čech, zajede ale i do Moravskoslezského a Olomouckého kraje. První zastávku potom učiní 15. března ve Strakonicích, poslední 4. prosince v Zábřehu na Moravě.

Legiovlak v roce 2016 zajede do 28 měst – oproti jeho první sezóně tedy takřka dvojnásobku. Tomu pomůže i zkrácení letní zastávky v Praze, která loni trvala téměř celé prázdniny, pouze na srpen. Legiovlak v měřítku H0 se zároveň rozjede po modelovém kolejišti na pražském Smíchově.

I ti návštěvníci, kteří si Legiovlak prohlédli již loni, se při případné další prohlídce nebudou nudit. Od druhého roku totiž bude souprava delší o dva vozy. „Připravujeme do soupravy zbrusu nový filmový vůz. Je to replika kinosálu. Bude možné, aby ve voze usedlo 30 návštěvníků a shlédlo dobové záběry, co naši legionáři natočili. (…) Druhý vůz, který do soupravy připojujeme, bude vůz velitelský, tedy spíše salónního typu, kde probíhaly plánovací operace našich vojsk,“ popsal tajemník projektu Legie 100 Jiří Charfreitag. Časem by měl k Legiovlaku ještě přibýt pancéřový vůz.

Legiovlak je projekt Československé obce legionářské, který připomíná sté výročí boje legií za samostatný stát. Projekt má podle Charfreitaga přislíbenou podporu do roku 2018, pořadatelé ale chtějí jezdit další dva roky. Poté by měl být umístěn buď do muzea, nebo se sám stát muzeem se stálou expozicí.

ČSOL představila novou sezonu Legiovlaku: Přibudou dva nové vozy (zdroj: ČT24)