Bémovu firmu vlastní tajemná kyperská společnost. Kde vzala miliony na horskou chatu?

Bývalý pražský primátor Pavel Bém už ve veřejných funkcích nepůsobí déle než pět let a začal podnikat. Podle zjištění Reportérů ČT v jeho aktivitách figuruje kyperská společnost a její česká pobočka, které vznikly nedávno a jejichž faktická činnost nelze dohledat. Přesto disponují milionovým majetkem. Navíc společnosti, přes které Bém podniká, můžou mít napojení na skupinu J&T, která s magistrátem spolupracovala za jeho éry.

Jak zjistila Jana Neumannová z Reportérů ČT, firma Levandres, jejímž jednatelem Bém je, koupila loveckou chatu v unikátní lokalitě Jizerských hor – Mariánskohorských boudách, a postavila na jejím místě dřevostavbu. Realitní makléř Otakar Schuma odhaduje její pořizovací cenu okolo 6 milionů korun. Kde na ni Bémova firma Levandres vzala peníze?

Původní objekt koupil Janouškův známý

Lesy ČR v roce 2009 prodaly z rozhodnutí generálního ředitele tehdy využívanou loveckou chatu jako nepotřebnou pražskému právníkovi Josefu Kučerovi. Ten patří podle médií k dobrým známým lobbisty Romana Janouška. Právník po třech letech koupil i okolní pozemek. Oboje ho vyšlo na přibližně 2,3 milionu korun. V květnu 2015 ale prodal dům i pozemek za nižší cenu, při prodeji přišel v porovnání s nákupní cenou o 173 tisíc korun. Kučera sám ale nemá za to, že by nějak tratil.

Chata postavená v Jizerských horách firmou Pavla Béma
Zdroj: Reportéři ČT

Objekt koupila Bémova firma Levandres s.r.o., jejímž majitelem je kyperská společnost Terakota Ltd. „O této kyperské společnosti víme, že byla založena zhruba před rokem. Sídlí na adrese, kde sídlí nejméně tisíc dalších společností,“ podotýká expertka na vyhledávání firemních vztahů Petra Štěpánová. Na první pohled firma podle ní nevyvíjí žádnou podnikatelskou činnost, jde zřejmě pouze o schránku, která formálně zastřešuje další aktivity. Přestože podle Štěpánové společnost ještě zřejmě žádné peníze nevydělala, finance na nákup lovecké chaty a další miliony na stavbu nového domu měla.

Otazník visí nad angažmá pracovnice J&T

Na otázku Jany Neumannové z Reportérů ČT, zda by se s ní Pavel Bém nad tématem jeho současných podnikatelských aktivit setkal, bývalý primátor se smíchem odpověděl: „To nebude možné z jednoho prostého důvodu, že s vámi o svých podnikatelských aktivitách vůbec nebudu mluvit.“

Jako zakladatelka společnosti Terakota Ltd. je uvedena Martina Wimmerová. Ta na svém profilu na sociální síti LinkedIn uvádí, že pracuje ve finanční skupině J&T. Pracovnice firmy zkoušely telefonát Reportérů ČT na Martinu Wimmerovou přepojit s tím, že u nich pracuje. Tisková mluvčí skupiny Monika Veselá ale uvedla, že Wimmerová zaměstnankyní skupiny J&T Finance Group není a že se zmíněnými společnostmi nemá finanční skupina nic společného.

Reportéři ČT: Na samotě (a) u lesa (zdroj: ČT24)

J&T je jedna ze tří nejvýznamnějších finančních skupin operujících v České republice. V době kdy pražskou radnici vedl Pavel Bém byla Pražská energetika (PRE) společným podnikem hlavního města Prahy a právě této finanční skupiny. A podle energetického ekonoma Pavla Farkače byl jejich společný postup velmi kooperativní. Zda má s nákupem a stavbou chaty v atraktivní lokalitě něco společného J&T, zůstává nezodpovězenou otázkou.

V kanceláři Pavla Béma narazili Reportéři ČT na kontroverzní podnikatelku

Protože je tedy Pavel Bém jediným, kdo může odkrýt pozadí nákupu a stavby domu v Jizerských horách, vypravili se Reportéři ČT za ním do kanceláře na pražskou lukrativní adresu v centru Malé Strany. K jejich překvapení v jeho kanceláři nezastihli bývalého pražského primátora, ale kontroverzní podnikatelku Libuši Barkovou.

Libuše Barková
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Její podnikání s manželkou Stanislava Grosse Šárkou způsobilo pád tehdejšího premiéra. V roce 2008 dostala Barková podmínku za pokus o pojistný podvod, když chtěla čerpat vysokou pojistku, přestože její dům nevyplavila voda. Nyní čelí několika exekucím. Podle ostrahy domu mají Pavel Béma a Libuše Barková sdílenou kancelář.