Předsedovi pražské muslimské obce hrozí vězení za knihu o islámu

Obvodní soud začal řešit kauzu vydání radikální islámské knihy, která vypukla po razii v pražských muslimských centrech v roce 2014. Bývalý předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka byl tehdy obviněn kvůli podpoře a propagaci hnutí, které potlačuje lidská práva. Kniha s názvem Základy tauhídu - Islámský koncept boha je v některých západních zemích zakázána a její autor do některých států nesmí. U soudu ale Sáňka vinu odmítl, policejní obvinění je prý vymyšlené a chybí pro něj důkazy.

Policie Sáňku obvinila ze zločinu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Toho se měl dopustit tím, že zajistil překlad, vydání a distribuci knihy. U soudu mu hrozí až deset let vězení. Podle státní zástupkyně však takovýto charakter trestné činnosti nutně neznamená, že by měl Sáňka dostat nepodmíněný trest – nikdy dříve prý problémy se zákonem neměl. 

„Policie od začátku vycházela z nepravdivých tvrzení,“ prohlásil Sáňka před soudem. Podle svých slov sice zajišťoval vydání knihy, protože to měl jako administrativní pracovník islámské nadace na starosti. Nezajistil ale překlad knihy a prý se nepodílel ani na distribuci mezi lidi. „Při domovní prohlídce se u mě nenašel jeden jediný výtisk knihy,“ zdůraznil Sáňka. Podle obžaloby však knihu šířil i ze svého domova.

Při celé razii pak policie podle Sáňky našla mezi lidmi jednu knihu, ostatní byly uloženy ve skladu. „O jaké masové distribuci to policie mluví?“ zeptal se Sáňka. Muž, který praktikuje islám od roku 1995, zpochybnil i tvrzení, že prodejem knihy chtěl získat peníze pro nějaké radikální hnutí. Před soudem vyčíslil, že se mezi roky 2011 až 2014 v Česku prodalo 112 knih v celkové ceně 8848 korun.

Policie tvrdila, že je to rasistická kniha, a mnohokrát to opakovala. Já tvrdím, že to tak není. A vyšetřování to dosud neprokázalo.
Vladimír Sáňka
pro Reportéry ČT

Podle znaleckého posudku však kniha obsahuje některé kontroverzní pasáže, které se týkají uplatňování práva šaría. „Jde o celou knížku, o celou publikaci a celé její vyznění,“ řekla novinářům státní zástupkyně Zdeňka Galková. Podle žalobkyně jde v kauze o dodržování demokratických pravidel ve společnosti a náboženskou zášť.

Výroční zpráva ministerstva vnitra o extremismu tvrdí, že kniha Bilala Philipse propaguje salafijský směr islámu, který hlásá netoleranci a nenávist k jiným náboženstvím.

Na razii si stěžovali účastníci modlitby i diplomaté

Kauza začala v roce 2014, kdy policie vnikla do objektů Ústředí muslimských obcí, Muslimské obce Praha a Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě. Razie se odehrála při páteční modlitbě, která má pro muslimy zvláštní význam.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na zásah si proto stěžovala řada účastníků modlitby včetně zahraničních diplomatů. Přítomní kritizovali údajnou přílišnou razanci policistů. Nelíbilo se jim například to, že museli ležet obličejem k zemi, podle výpovědí svědků na ně také policisté mířili zbraněmi. Ministerstvo vnitra však po prověrce případu oznámilo, že byl zásah v pořádku.