Zaorálek: Armádní rozvědka v Libanonu nepochopitelně hazardovala

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) požaduje vyšetření libanonské kauzy včetně role Vojenského zpravodajství, tedy armádní tajné služby. Vyslání jejího zpravodajce do Libanonu, kde byl spolu s dalšími čtyřmi Čechy unesen, označil za nepochopitelné hazardování. Uvedl to v pořadu Partie televize Prima.

Vyšetřit chce, „proč například určitá služba poslala člověka do Libanonu“ a jak mohla být vyzrazena jeho identita. „Pro mě je nepochopitelné, proč se takhle hazardovalo. Tady prostě musel někdo selhat,“ uvedl Zaorálek a dodal: „To se podle mě neděje tak, že tam ten dotyčný vyrazí pod svou identitou bez jakéhokoli krytí, dokonce ve skupině normálních občanů, kteří nejsou součástí žádného státního úkolu.“ 

Samotné zapojení vojenského zpravodajství už prověřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Kriminalisti ale zatím kauzu nechtějí komentovat.

Zmiňovaným příslušníkem Vojenského zpravodajství je Martin Psík. Vedle něj patřil mezi unesené Čechy také advokát Alího Fajáda Jan Švarc, který ve vysílání ČT24 prohlásil, že Psík odjel do Libanonu, aby se dozvěděl informace o Čechovi uneseném v Libyi. Toto setkání prý iniciovala Fajádova rodina. Právě za nevydání Fajáda do USA měla být pětice unesených Čechů vyměněna.

Ministr zahraničí rovněž pokládá za nutné vyšetřit únik informací o údajném výkupném za Češky unesené v Pákistánu či výměně unesených Čechů v Libanonu za Libanonce Alího Fajáda, který je podezřelý z terorismu. „Kdo tady selhal, jestli někdo selhal, to je věc vyšetřování policie,“ uvedl ministr zahraničí.

Kalousek: Propuštění Fajáda je stejně skandální jako Klausova amnestie

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek zopakoval, že v kauze selhala vláda, protože přistoupila na podmínky teroristů. Navíc byl propuštěn člověk obžalovaný z těžkých mezinárodních zločinů: propuštění Fajáda byl podle Kalouska „stejně skandální a trestuhodný právní akt“, jakým byla rozsáhlá amnestie exprezidenta Václava Klause nebo vydání katarského prince Hámida bin Abdal Sáního.

„Vydáním Fajáda však ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) navíc snížil míru bezpečnosti ČR a jejích občanů,“ uvedl Kalousek. Podle něj každý český občan bude v rizikových oblastech v nebezpečí únosu.

Zaorálek žádá vyšetření libanonské kauzy (zdroj: ČT24)

Navíc byly podle Kalouska poškozeny vztahy s USA. Fajádovo propuštění vyvolalo ostrou reakci na straně americké ambasády v Praze: „Jsme šokovaní rozhodnutím české vlády,“ napsala mimo jiné. „Tito muži čelí u amerického federálního soudu obžalobě z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády, dále z pokusu získat, přepravit a použít protiletadlové střely a z pokusu poskytnout materiální podporu teroristické organizaci,“ dodala ambasáda v tiskové zprávě. 

Podle Zaorálka ale americká strana dokáže porozumět okolnostem rozhodnutí a ministr spravedlnosti Pelikán jednal podle zákona. Zaorálek by ale považoval za lepší, pokud by o vydáních do budoucna rozhodovalo ministerstvo zahraničí, tak jako v USA.

V souvislosti s kauzou čelí tlaku na odstoupení ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ze strany opozice i vládní KDU-ČSL. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale ministra odvolat nehodlá, byť chyboval. Ministr totiž v rozhovoru pro Hospodářské noviny potvrdil, že podmínkou propuštění pěti Čechů zadržovaných v Libanonu bylo to, aby Česko nevydalo Fajáda do Spojených států, kde je podezřelý z napojení na teroristickou organizaci. Fajád byl z pražského vězení propuštěn ve stejný den, kdy se pět Čechů vrátilo do vlasti.