Právo: Nejen pivo, Babiš chce snížit DPH pro vodu

Po kritice návrhu na snížení daně z přidané hodnoty u piva navrhne ministr financí Andrej Babiš (ANO) zařadit do desetiprocentní daňové sazby vedle piva i vodu. „Můžeme přemýšlet i o nealkoholických nápojích vůbec,“ řekl ministr v rozhovoru pro Právo.

Stát by podle něj přišel u vody ročně o 15 milionů korun a u nealkoholických nápojů zhruba o 50 milionů korun ročně.

Plán na snížení DPH u točeného piva ze současných 21 na deset procent prezentoval Babiš ve čtvrtek večer. Návrh souvisí s plánovaným zavedením elektronické evidence tržeb. Doprovodná předloha totiž počítá se snížením DPH na nealkoholické nápoje a jídlo v restauracích z 21 na 15 procent.

Pivo je pro náš národ symbol. Češi ho ani nepovažují za alkohol, a někteří o pivu říkají, že to je medicína. Spotřeba piva v ČR je 14,1 milionu hektolitru. Podle statistik spotřeba točeného piva je 35 procent a klesá, ale navyšuje se ve prospěch spotřeba lahvového. Jinými slovy hospody se vyprazdňují, protože lidé pijí doma.
Andrej Babiš
český premiér

Zařazení piva do nižší sazby by podle Babiše mělo kompenzovat tuto výhodu hospodám, které jídlo nenabízejí. Návrh se ale setkal s kritikou jak opozice, tak i Babišových koaličních partnerů.

Reakce koaličních partnerů jsou ale zdrženlivé. „Myslím, že ministr Babiš s tím přišel ve snaze marketingově podpořit otázku zavedení elektronické evidence tržeb,“ řekl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Místopředseda vládních lidovců Jan Bartošek rovnou řekl, že KDU-ČSL Babišův návrh nepodpoří.