Česko bude mít čtyři stupně výstrahy před terorismem

V Česku začne platit čtyřstupňový systém výstrahy před terorismem (zdroj: ČT24)

Česká republika bude mít nový systém vyhlašování ohrožení terorismem. Vláda schválila čtyři stupně hrozby. Nejnižší je označen nulou, nejvyšší trojkou. Poslední stupeň znamená vysokou míru jistoty, že se něco stane. V takových případech může vláda povolat vojáky nebo jiné bezpečnostní sbory na pomoc policii.

Stupně vznikly na základě bezpečnostního auditu státu, který po útocích v Paříži zadal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) už dříve řekl, že hlavním smyslem stupnice je upřesnění, kdo má co v době zvýšené pohotovosti na starost.

„Budeme mít jasně definovanou stupnici, která usnadní komunikaci s veřejností,“ řekl po jednání vlády premiér. Budou podle něj také probíhat cvičení, která prověří součinnost bezpečnostních složek při přechodu na jednotlivé stupně. Konkrétní opatření ale vláda nezveřejní, aby se na ně teroristé nemohli připravit. Momentálně ale úřady nemají informace o konkrétní hrozbě útoku v Česku.

O změně stupně bude rozhodovat vláda na návrh společné zpravodajské skupiny. Ta slouží jako protiteroristický orgán zpravodajských služeb, ve kterém zasedají zástupci jednotlivých institucí. Pokud by hrozilo prodlení, může o zvýšení stupně rozhodnout i ministr vnitra. Vláda potom ale musí na nejbližším zasedání jeho rozhodnutí potvrdit nebo stupeň zrušit.  

Stupnice označující teroristickou hrozbu je podobná belgické, která je rovněž čtyřstupňová. Bezprostředně po útocích v Paříži, kdy se pozornost světa obrátila i k bruselské čtvrti Molenbeek, v zemi platil nejvyšší stupeň. Obdobnou stupnici má také Velká Británie, kde ale existuje ještě pátý stupeň, který označuje situaci, kdy útok hrozí ihned. 

  • STUPEŇ 0
    Ideální stav, při kterém není žádná hrozba útoku na českém území. Nejsou vydávána žádná zvláštní doporučení nebo varování ve vztahu k veřejnosti. 
  • STUPEŇ I
    V ulicích je více policistů, vláda vyzývá k obezřetnosti. Vyhlášení prvního stupně reaguje především na přímou hrozbu v okolních zemích. Podobná opatření v Česku platila po teroristických útocích v Paříži. Policie při nich ve zvýšené míře hlídala letiště, francouzské velvyslanectví nebo některá obchodní centra. První stupeň bude označený žlutým trojúhelníkem.
  • STUPEŇ II
    Kvůli neurčitému riziku směřovanému přímo proti České republice mohou být rušeny kulturní nebo sportovní akce, může být omezen pohyb lidí například v prostředcích veřejné dopravy. Druhý stupeň bude znázorňovat oranžový trojúhelník.
  • STUPEŇ III
    Vysoká míra jistoty, že dojde k útoku nebo už se útok stal a je potřeba přijmout opatření k zamezení jeho pokračování či opakování a minimalizovat následné škody. Stát přivolává do ulic na pomoc policii i armádu nebo jiné bezpečnostní sbory. Třetí stupeň bude představovat červený trojúhelník.
Vydáno pod