Sobotka: Pokud turecko-řecká hranice nezafunguje, V4 se zaměří na Makedonii

Země visegrádské čtyřky mají připravenou variantu, podle které posílí hranice Makedonie nebo Bulharska. Podle premiéra Bohuslava Sobotky takový krok navrhnou, pokud do únorové Evropské rady nezafunguje dohoda o ochraně turecko-řecké hranice. V nedělních Otázkách Václava Moravce premiér také uvedl, že se nesmí opakovat situace z loňska, kdy přes balkánské státy proudily do středu Evropy bez větší kontroly stovky tisíc uprchlíků.

Právě Řecko a Balkán se po tragických osudech mnoha migrantů ve Středozemním moři staly hlavní trasou statisíců uprchlíků směřující dál do Evropy. Evropská unie se nyní snaží o co nejefektivnější ochranu svých vnějších hranic – tedy primárně rozhraní mezi Tureckem a Řeckem.

Oba státy tvrdí, že kvůli členitému pobřeží není možné nápor uprchlíků regulovat, podle Sobotky má ale minimálně Turecko stále rezervy. Tamní úřady prý z velké části masivní migraci – a na ní napojenému byznysu – jen přihlížejí. „Turecko má dostatečné prostředky na to, aby dostalo uprchlickou krizi pod určitou kontrolu. Je mnohem jednodušší zabránit člunům, aby odplouvaly z tureckého pobřeží, než je vracet zpět z řeckého pobřeží,“ doplnil premiér.

Pokud regulace nezafunguje, zaměří země V4 (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) pozornost na další země v pořadí, tedy Bulharsko a Makedonii, kde chtějí personálně posílit ostrahu. „Pokud nebudou do únorové evropské rady výsledky s Tureckem a Řeckem, pak státy V4 předloží tuto alternativu a nepochybně i to je tlakem na Řecko a Turecko, aby přikročily k regulaci migrační vlny,“ dodal Sobotka. Už v prosinci česká vláda schválila vyslání prvních 25 českých policistů do Makedonie.

Miroslav Kalousek v OVM
Zdroj: ČT24

Podle Kalouska musí EU změnit rozpočtové priority

Česká vláda podle něj ale stále prosazuje společné řešení celé Evropy. S tím ostatně souhlasí i druhý host Otázek – předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Unie by přitom podle něj měla přehodnotit svůj rozpočet na roky 2014 až 2020. „Najednou se dramaticky změnily priority, s čímž ten rozpočet nepočítá. Myslím, že by bylo komické, kdybychom k takové změně nepřistoupili,“ zmínil Kalousek.

To by mohlo fakticky znamenat třeba úpravu současného systému čerpání evropských fondů, k čemuž je ale premiér Sobotka opatrný. Pro ČR je prý výhodnější, aby Evropa kombinovala rezervy svého rozpočtu s příspěvky jednotlivých států. „My jsme měli hodně práce, abychom nově spustili systém čerpání evropských fondů… Nemyslím si, že by pro ČR bylo v tuto chvíli bezpečné, abychom otevírali debatu o změně balíčku,“ dodává.

„Je to vždy otázka priorit. On (premiér Sobotka) je pro řešení získat peníze navíc, já jsem přesvědčen, že tak nemusíme činit. V evropském rozpočtu je peněz dost a je možné to jenom přeskupit,“ reagoval Kalousek.

obrázek
Zdroj: ČT24

Od začátku ledna ve Středozemním moři utonulo 158 migrantů včetně několika desítek dětí. Naposledy v pátek při třech haváriích mezi Řeckem a Tureckem zemřelo 45 lidí. Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos a šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier v neděli odmítli úvahy o vyloučení Řecka ze Schengenu, s nimiž přišlo tento týden například Rakousko. „Zdánlivá řešení typu vyloučení některého státu ze schengenského prostoru nás dál nedostanou,“ zmínil Steinmeier.