V kauze Spolchemie a insolvenčních podvodů je obviněn i žalobce Skopal

Mezi čtrnácti obviněnými v kauze insolvenčních podvodů je podle zjištění České televize také žalobce brněnského státního zastupitelství Roman Skopal. Policie obviněné podezírá z manipulace insolvenčních řízení, poškozování věřitelů nebo ovlivňování soudců. Čtyři lidé skončili ve vazbě.

„Je především záležitostí přímého nadřízeného, tedy vedoucího státního zástupce, aby zvážil podání návrhu ministru spravedlnosti k dočasnému zproštění funkce,“ řekl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý

Ve vazbě podle České televize skončili advokát firmy Via Chem Group Petr Kovařík, advokát firmy Borsay Milan Kučeřík, insolvenční správkyně Vladimíra Jechová-Vápeníková a Tomáš Machotka, jednatel společnosti Sarpent, která je věřitelem Via Chem Group.

Policisté stále nezadrželi podnikatele Petra Sisáka a advokáta Ivo Halu. Sisák je na služební cestě a do konce týdne se chce přihlásit policii. Policistům se chce ozvat i advokát Ivo Hala. Uvedl to server Aktuálně.cz. Podle advokátky Kateřina Buďveselové, která Sisáka zastupuje, se Sisák s Halou nikdy policii nevyhýbali. Oba muži podle serveru počítají s tím, že zřejmě půjdou do vazby.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v nedělních Otázkách Václava Moravce potvrdila, že zásah ve Spolchemii a na českobudějovickém krajském soudu souvisí s kauzou Key Investments. „Každý znalec veřejně známých vazeb z obchodních rejstříků dojde k závěru, že souvisí,“ uvedla. Jména dvou lidí, kteří policii unikli, nechtěla Bradáčová prozradit.

Petr Sisák je spojovaný mimo jiné se společností Via Chem Group. Krajský soud se zabýval insolvencí této zadlužené firmy, jejíž dluhopisy koupila firma Key Investments. U té si v minulosti uložily peníze také městské části Prahy 6, 10 a 13 a města Sokolov a Votice.

Jenže Key Investments je od roku 2012 v konkurzu. Návrh na insolvenci podala sama na sebe s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou převedeny jinam. Dodnes není jasné, kam finance zmizely. Radnicím tak vznikla stamilionová škoda.

Schůzka se synem

Ze stovek milionů z veřejných peněz měl prospěch někdo jiný – spekuluje se, že mužem v pozadí celé kauzy je právě Sisák. Reportéři ČT před časem podle zápisu z valné hromady zjistili, že akcionářem Key Investments byl švagr Petra Sisáka Jaromír Florián, který byl místopředsedou ústeckého Spolku pro chemickou a hutní výrobu právě ze skupiny Via Chem.

Petr Sisák sice ve statutárních orgánech společnosti Via Chem nefiguruje, funkci místopředsedy představenstva ale vykonával jeho otec Vladimír. S ním se jakžto zástupkyně poškozené strany sešla bývalá starostka Prahy 6 Marie Kousalíková (ODS).

„Když jsem šla na schůzku, tak jsem se domnívala, že tam bude sedět starý pán, místopředseda představenstva Via Chem Group. A on tam neseděl, seděl tam mladý člověk, v podstatě jsem pochopila, že tam je jeho syn,“ popsala. O kauze Key Investments prý věděl všechno.

Praha 6 a Key Investments
Zdroj: ČT24

Vytunelování banky ve stadiu pokusu

Za svou činnost v 90. letech byl Petr Sisák dvakrát odsouzen, opavský soud mu udělil osmiměsíční podmínku za trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku v případu První slezské banky.

Ta zahájila činnost v roce 1993 jako univerzální banka s devizovou licencí. V květnu 1996 jí Česká národní banka odebrala povolení k bankovní činnosti a na čelní představitele podala trestní oznámení. Podle rozsudku tehdy ale Sisák nezpůsobil žádnou škodu, neboť „trestný čin byl spáchán ve stádiu pokusu,“ zdůvodnila tehdejší mluvčí Krajského soudu Ostrava, který rozhodnutí nižší instance potvrdil. 

Litoměřický zločin bez trestu

Odsouzen byl Sisák i za vytunelování takzvaných litoměřických fondů, z nichž zmizely miliardy korun od více než 100 tisíc drobných akcionářů. Ty ale rozsudek příliš nepotěšil – Sisáka sice soud uznal vinným za majetkovou škodu 28 milionů korun, ale nijak jej nepotrestal.

Finančník nemusel poškozené ani odškodnit, neboť nepožádali o náhradu škody – o probíhajícím řízení totiž vůbec nevěděli. Okresní státní zástupce Zdeněk Hammer prohlásil, že ani on, ani orgány činné v trestním řízení neměli povinnost akcionáře informovat.

„Tím, že orgány činné v trestním řízení akcionáře vůbec nevyslechly a neinformovaly o možnosti přihlásit se s náhradou škody, znemožnily tak, aby se akcionáři vůbec mohli náhrady škody proti pachatelům domáhat,“ argumentovala tehdy advokátka akcionářů litoměřických fondů Hana Marvanová.

Nad neudělením trestu se pozastavovali i mnozí odborníci. Soudce litoměřického soudu Jaroslav Svoboda, který sporný rozsudek vynesl, se k případu odmítl vyjádřit. Celou kauzu litoměřických fondů mohl projednat ještě krajský soud, který k případu příslušel jako odvolací. Státní zástupce ale vzal své odvolání zpět. 

Petr Sisák na archivním záběru ČT
Zdroj: ČT24

Inkognito na Maltě v Měchenicích

Jméno Petra Sisáka je skloňováno i s řadou dalších kauz. S médii nekomunikuje, jeho jediné zveřejněné záběry jsou řadu let staré. Z jeho minulosti je známo snad jen jeho rodinné zázemí.

„Sisák se narodil koncem šedesátých let do rodiny vlivného úředníka federálního ministerstva dopravy Vladimíra Sisáka. Absolvoval gymnázium v Jevíčku, známé komunistické přípravce pro studium v Moskvě. Do zahraničí se ale neprobojoval, a tak si musel vystačit s Právnickou fakultou Univerzity Karlovy,“ napsaly pondělní Lidové noviny. Připomněly, že svou pozici Sisák posílil i sňatkem s Věrou Floriánovou, jejíž strýc Vasil Mohorita byl vysoce postaveným komunistou.

Podle obchodního rejstříku je Sisák trvale hlášen k pobytu na ostrově Malta ve Středozemním moři. Reportérům ČT se jej ale podařilo natočit v Česku v Měchenicích u Prahy, když vycházel v doprovodu ženy a bodyguarda z domu, který patří firmě jeho rodiny.

Reportéři ČT zjišťovali pozadí kauzy Key Investments (zdroj: ČT24)