Palach se upálil před 47 lety. Vzpomněli na něj politici i občané

Nový pomník připomíná oběť Jana Palacha. Na protest proti pasivitě veřejnosti po vpádu zemí Varšavské smlouvy se upálil před 47 lety – 16. ledna 1969. Pomník je dílem již zesnulého sochaře Johna Hejduka. Kromě slavnostního odhalení pomníku na Alšově nábřeží připomněla Jana Palacha také pieta u dalšího jeho pomníku před Národním muzeem.

Palachův pomník stál na Alšově nábřeží již od poloviny prosince. Nyní ho – již řádně opatinovaný – odhalili zástupci rodiny autora pomníku spolu s představiteli Prahy včetně primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Radní Jan Wolf (KDU-ČSL) připomněl, že město prostřednictvím Galerie hl. m. Prahy stavbu pomníku financovalo.

Pomník vytvořil John Hejduk přímo pro Prahu. Jde o abstraktní dílo – dvojici plastik znázorňujících plameny s názvy Dům pro sebevraha a Dům pro matku sebevraha. Kromě nich je součástí pomníku také báseň Pohřeb Jana Palacha od Davida Shapira.

Nad Vltavou stojí Palachův pomník (zdroj: ČT24)

Jana Palacha si připomněli také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), kteří ale zamířili k dalšímu Palachovu pomníku, jenž je před Národním muzeem a připomíná také Jana Zajíce.

Podle předsedy vlády se Palach stal symbolem generace, která zažila pražské jaro 1968.
„Jeho čin nám má trvale připomínat, že je potřeba pečovat o hodnoty, jako je svoboda, demokracie a ochrana lidských práv, protože je možná někdy považujeme za příliš samozřejmé,“ dodal ministr Dienstbier.

Již v pátek uspořádala několik pietních akcí platforma Bez komunistů.cz. Další pietní akt proběhl v sobotu před Palachovým rodným domem ve Všetatech.