Policejní akademie si stěžuje na zásahy ministerstva vnitra

Akademický senát Policejní akademie zaslal dopis ministrovi vnitra, ve kterém se ohradil vůči snahám resortu o změnu vzájemných vztahů a proti údajné šikaně. Členové senátu vyzvali ministra, aby odebral kompetence, které se akademie týkají, své náměstkyni Monice Pálkové a řediteli odboru policejního vzdělávání Petru Novákovi. Ministerstvo nátlak odmítá.

Představitelé Policejní akademie si v dopise postěžovali na údajné opakované poškozování školy ministerstvem vnitra. Vnímají tak požadavek na snížení počtu přijímaných studentů v průběhu přijímacího řízení, pokus o vyvedení areálu v Praze 4 do zařízení služeb ministerstva vnitra, senát se v dopise zmiňuje také o snaze omezit akademické svobody. Problematické jsou podle senátu rovněž kritické výroky představitelů ministerstva o Policejní akademii v médiích.  Za „šikanózní“ potom označil akademický senát průběh předloňské hloubkové kontroly hospodaření. 

Za kroky, které senát Policejní akademie kritizuje, jsou podle jeho členů zodpovědní náměstkyně ministra Monika Pálková a ředitel odboru policejního vzdělávání Petr Novák. Podle akademického senátu by proto neměli mít problematiku Policejní akademie v kompetenci. „Vážený pane ministře, jako nejširší reprezentace Policejní akademie ČR v Praze Vás proto žádáme, aby paní náměstkyně Monika Pálková a ředitel odboru Petr Novák vyvodili ze svého dosavadního jednání sebereflexi a zákonná kompetence ministerstva vnitra vůči Policejní akademii České republiky byla vyčleněna z jejich služební činnosti,“ stojí v otevřeném dopise.

Jiří Korbel z tiskového oddělení ministerstva vnitra tvrzení senátu Policejní akademie zpochybnil. Jde podle něj naopak o „nátlakové pokusy Policejní akademie (…) zasahovat do organizačních oblastí, které jsou zcela v působnosti ministerstva vnitra“. Dodal, že ministerstvo připravuje oficiální odpověď na dopis akademického senátu.

Hloubkovou kontrolu potom považuje ministerstvo za zcela legitimní. „Mimo jiné i z důvodu, že ministerstvo vnitra ročně chod školy podporuje částkou 229 milionů korun,“ podotkl Jiří Korbel.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) při loňských sporech opakovaně ujišťoval, že úřad nechce školu zprivatizovat ani jí škodit. Hodlal prý jen prověřit její hospodaření.