Pro seniory je očkování proti pneumokokovi zdarma - pojišťovny už hradí vakcínu

Události: Očkování proti pneumokokovým infekcím - pro seniory je zdarma (zdroj: ČT24)

Očkování proti pneumokokovým infekcím už je dostupné zdarma pro všechny lidi nad 65 let. Senioři na něj mají ze zákona nárok od září. Uvedení do praxe se ale zdrželo. Lékaři čekali na přesné instrukce, jak vakcínu naúčtovat pojišťovně. V tuto chvíli už výkon hradí všechny pojišťovny.

Na akutní zápal plic v Česku umírá ročně každý čtvrtý senior. Nejčastější příčinou vzniku onemocnění je právě pneumokok. Jak říká praktický lékař David Macharáček, očkování snižuje riziko agresivního zápalu plic. 

  • Pneumokoky má v nosohltanu většina zdravých lidí. Při oslabení organismu se ale šíří do celého dýchacího traktu a vyvolávají závažná onemocnění. Pneumokok způsobuje záněty středouší, nosních dutin, plic či mozkových blan a u řady pacientů zanechá následky, jako jsou neurologické poruchy, epilepsie či vážná porucha sluchu.

Podle lékařů se stárnutím organismu stárne i imunitní systém, a není už tak výkonný jako u mladých jedinců. Navíc se ve vyšším věku přidávají i další zdravotní potíže.
Nárok na očkování mají všichni lidé nad 65 let.

„V tuto chvíli nepůsobí očkování žádné problémy. Kdo se chce nechat očkovat bezplatně, může svého ošetřujícího lékaře požádat a samozřejmě má nárok,“ konstatuje prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Ladislav Friedrich.

Všeobecná zdravotní pojišťovna hradí toto očkování do výše zhruba 482 korun, uvedl její mluvčí Oldřich Tichý.

Za modernější vakcínu si lidé musí připlatit, není pak ale nutné přeočkování

Na trhu existuje ještě jedna - modernější – vakcína. Zájemce za ni musí doplatit zhruba 1200 korun. Podle České vakcinologické společnosti se ale pak nemusí - na rozdíl o levnější varianty - po pěti letech přeočkovávat.

„Má právě v této věkové skupině mnohem lepší imunitní profil,“ dodává předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Ministerstvo zdravotnictví ale tvrdí, že levnější varianta je dostatečná.

Proočkovanost seniorů na pneumokoka je zatím nízká - okolo jednoho procenta. Lidé nad 65 let mají ještě nárok na očkování proti chřipce. Tuto možnost využívají častěji.

  • pneumokok - 1 %
  • chřipka - 30 %