Nový rok se blíží. Policisté zamířili do obchodů s pyrotechnikou

Policie, Česká obchodní inspekce a celníci se v těchto dnech zaměřují na kontroly prodejen se zábavní pyrotechnikou. Před blížícími se oslavami příchodu nového roku 2016 dohlíží především na dodržování zákonných povinností a respektování minimální věkové hranice kupujících. Například v Praze našli zboží nesprávně označené, inspektoři ČOI dokonce zabavili třaskaviny bez nutného certifikačního kódu. Od letoška platí nová kategorizace pyrotechnických výrobků dle způsobu jejich užívání, účelu, stupně nebezpečnosti i třeba úrovně hluku.

Pražští policisté vyrazili za prodejci zábavní pyrotechniky po 9:00 v Praze 4. Spolu s nimi se na kontrolu vydal i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který na akci dohlížel. Kontroly podle něj trvají již několik týdnů. „Zjišťují, v jakém stavu je prodej pyrotechniky. Akce probíhá po celé republice už několik týdnů ve skrytu,“ řekl Chovanec.

V několika prodejnách se našly třaskaviny bez nutného certifikačního kódu. Zábavní pyrotechnika také nebyla řádně zabalená, například u jednoho typu výbušných koulí šlo pyrotechniku vyjmout rovnou po otevření papírové krabice. Porušení předpisů se řeší ve správním řízení.

Před pyrotechnikou z Česka varovaly nedávno také německé úřady. Upozornění Spolkového úřadu pro zkoumání materiálů (BAM) se týkalo i zboží z Polska. Petardy a rachejtle dovezené do Německa prý obsahují větší množství černého prachu a při jejich odpalování hrozí vážná zranění.

V Sasku, které sousedí s Českem a s Polskem, zabavili policisté letos na podzim přes 41 tisíc pyrotechnických výrobků, které nesplňují německé bezpečnostní standardy. V Braniborsku a v Berlíně loni policie odhalila přes 100 tisíc takových výrobků.

Úřady stánkaře každý rok před Silvestrem kontrolují
Zdroj: ČT24

Důsledné kontroly prodeje zábavní pyrotechniky i její kvality mají v co největší možné míře předejít újmám na zdraví i majetku. Na trhu se totiž každoročně objevuje množství zábavní pyrotechniky, která není dána do oběhu legálně. Chybí jí například návod v českém jazyce.

Policie mimo jiné eviduje případ ze Štědrého dne, kdy třiatřicetiletému muži z Ostravy přímo v ruce explodovala tzv. římská svíce. „Utrpěl těžké poranění v oblasti dlaně a prstů,“ uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Záchranáři muže transportovali do traumacentra fakultní nemocnice. „Přivolaná hlídka následně nalezla část prstu, zajistila také předmětnou pyrotechniku,“ dodala policejní mluvčí Gabriela Holčáková s tím, že policie nyní případ prošetřuje.

Od letoška platí nové kategorie zábavní pyrotechniky

Prodej zábavní pyrotechniky a manipulaci s ní upravuje vyhláška Českého báňského úřadu. Podle ní lze ve stáncích nabízet pouze nejméně nebezpečnou pyrotechniku I. třídy (F1), a to osobám starším 15 let.

Pyrotechniku vyšších tříd nebezpečnosti (F2, F3) lze prodávat ale už jen výhradně v kamenných obchodech a pouze osobám starším 18 let, v případě nejvyšší třídy (F4) pak jen osobám s platným osvědčením o odborné způsobilosti.

Na stáncích může být pouze pyrotechnika 1. třídy
Zdroj: ČT24

Právě kategorizaci pyrotechnických výrobků od letoška přesnější upravuje zákon o pyrotechnice. Ten nahrazuje dřívější dělení pyrotechniky na kategorie 1–4 a na rozlišování pyrotechniky podle jejího účelu.

  • kategorie zábavní pyrotechniky: F1, F2, F3, F4
  • kategorie divadelní pyrotechniky: T1, T2
  • kategorie ostatní pyrotechniky: P1, P2

Každý rok před oslavami příchodu nového roku vybízejí k obezřetnému užívání zábavní pyrotechniky také hasiči. I přesto ale bývá toto období hodnoceno z hlediska počtu požárů jako velmi rizikové.

„V tento den jsou častější požáry venku, hoří keře nebo travní porosty zapálené od hořících rachejtlí, velmi časté jsou také požáry odpadkových košů, popelnic a kontejnerů na odpad,“ potvrzuje mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.