Krnáčová při tradičním rozlévání polévky: Zájem je obrovský, ještě jsem neochutnala

Ke Štědrému dni patří již tradiční rozdávání vánoční rybí polévky. Stejně jako loni ji i letos na pražském Staroměstském náměstí lidem rozlévala primátorka Adriana Krnáčová. Pro turisty i samotné Pražany byly připraveny tři tisíce porcí z 660 kilogramů rybího masa a dalších přísad. Cibulačka se pak rozlévala v Boskovicích na Blanensku, kde se letos vybralo více než 74 tisíc korun na dobročinné účely.

Ani letos v originální receptuře nechybí vedle běžných ingrediencí třeba smetana, karamel nebo koňak. „Ten zájem je obrovský, je tady strašně plno, ještě pořád máme hrozně práce. Polévku jsem ještě neochutnala,“ uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Stejně jako minulý rok jí i letos pomáhal s rozléváním její stranický šéf a ministr financí Andrej Babiš.

Kromě Staroměstského náměstí mohli lidé vánoční rybí polévku ochutnat také na Václavském náměstí z rukou starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého (TOP 09) nebo na Kampě. Štědrý den na Staroměstském náměstí pak ve 21:00 zakončí Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby.

Také loni rozdali politici tisíce porcí. Pro polévku si chodí jak lidé, kteří se potřebují opravdu najíst, tak ti, kteří ji chtějí jen ze zájmu ochutnat. Ve středověku rozdávaly na Štědrý den lidem jídlo zdarma kláštery, rozdávání polévky na náměstích na tuto tradici navazuje.

Krnáčová při rozlévání polévky: Vánoce by měly být každý den (zdroj: ČT24)

„Polévka pro chudé i bohaté“ vynesla 74 tisíc korun

Už pojednadvacáté rozdávají polévku také na Masarykově náměstí v Boskovicích na Blanensku. Za cibulačku tam lidé mohli zaplatit libovolnou částku, kterou podpoří zdravotně nebo sociálně slabší spoluobčany. Celkem se letos vybralo rekordních 74 169 korun, organizátoři měli připraveno celkem 340 litrů polévky, tedy asi 1200 porcí.

Loni se na akci s názvem „Polévka pro chudé i bohaté“ za hodinu rozlévání vybralo 71 604 korun. „Po Novém roce se sejdeme s lidmi z charity a uděláme seznam, komu peníze půjdou. Většinou je dáváme zdravotně postiženým a sociálně slabým rodinám,“ uvedl organizátor charitativní akce Rudolf Burgr.

Rozlévání tradiční „Polévky pro chudé i bohaté“ v Letovicích na Blanensku
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

Při prvním ročníku akce se vybrala od příchozích jen tisícikoruna. Později se ale stala boskovická sbírka jednou z nejúspěšnějších charitativních vánočních akcí na Moravě. „Inspirace byla někdy na začátku 90. let, kdy jsem byl na zájezdu ve Skotsku a tam jsem viděl, jak rozdávají v Glasgow polévku bezdomovcům,“ dodal Burgr.

V Brně se podobná akce konala v úterý. Dobročinnou vánoční polévku v centru města podávali politici. Její výtěžek šel na konto Sdružení Vodicí pes na výcvik vodicího psa pro zrakově postižené. Lidé na krmení pro fenku Chubby, která teprve výcvikem projde, přispěli částkou 4131 korun.