Většina Čechů si myslí, že Německo uprchlickou krizi nezvládne

Polovina Čechů a Češek předpokládá, že se kvůli uprchlické krizi zhorší vztahy s Německem. Ukázal to prosincový průzkum agentury STEM. Podle něj čtyři pětiny lidí německou politiku vůči běžencům nechápou. Téměř tři čtvrtiny dotázaných si myslí, že sousední země situaci nezvládne.

„Máme iracionální, emotivní strach z čehosi, čemu na domácí politické scéně nerozumíme, a Němci dělají něco, čemu nerozumíme už vůbec. Občan usoudí, že se to Německu nemůže povést. Z toho vznikají problémy,“ uvedl ředitel STEMu Jan Hartl. Podle něj jsou nyní česko-německé vztahy „v sázce“.

Polovina dotázaných totiž odpověděla, že se v souvislosti s migrací zhorší vzájemné vztahy s Německem. O změně k horšímu je jednoznačně přesvědčeno 13 procent z nich. Jen devět procent dospělých si myslí, že krize naopak určitě nebude mít na vztahy žádný vliv. Podle dvou pětin lidí je spíš neovlivní.

Lidé nechápou německou ani českou politiku

Ještě větší podíl respondentů pak německou politiku vůči uprchlíkům nechápe, jde o osmdesát procent lidí. Jenom pětině lidí je konání německé strany srozumitelné. Celkem 73 procent míní, že Německo situaci nezvládne. Jen šest procent dospělých naopak věří, že si sousední země určitě poradí. 

Nepochopení ale nesměřuje jenom za hranice. Sedm z deseti lidí nerozumí ani politice české vlády. Naprosto nesrozumitelná je 26 procentům dotázaných. Určitě ji chápe jen každý pětadvacátý dospělý.

Dvě třetiny lidí se zároveň v Česku obávají radikalizace a růstu vlivu nacionalistických stran. Žádné obavy z nich nemá devět procent osob, spíš se ho neobává 26 procent.

Celkem 58 procent dotázaných ale zajímají podrobnosti o tom, jak německá společnost uprchlickou vlnu řeší. Jasné a srozumitelné informace by mohly přispět k tomu, že si lidé uvědomí i možnost aktivního přístupu a řešení, podotkl šéf STEMu.

Vydáno pod