Za tunelování Čepra vzrostl Krejčířovi trest na 15 let

Radovan Krejčíř a dalších deset lidí se podle soudu pokusili vytunelovat státní podnik Čepro. Krejčíř je také vinen přípravou vraždy celníka. Souhrnný trest, který se týká i dalších případů, za které již byl v Česku odsouzen, soudkyně zvýšila z dosavadních deseti a půl na patnáct let. Nepodmíněné tresty dostali i další dva lidé, čtyři lidi potrestal soud podmínkami, od potrestání dalších čtyř obžalovaných upustil, i když jsou vinni. Verdikt ale není pravomocný, proti jeho části se již odvolal státní zástupce.

Na Radovana Krejčíře v Česku již čeká vězení, trest se ale zřejmě prodlouží. Spolu s dalšími lidmi ho soud uznal vinným ze snahy vytunelovat společnost Čepro, která skladuje ropné produkty.

Falešné pohledávky téměř přivodily exekuci Čepra

Městský soud v Praze přistoupil na obžalobu, podle které skupina v čele s Krejčířem, ve které byl důležitou osobou bývalý obchodní ředitel Čepra Martin Pechan, posílala mezi lety 2002 a 2005 falešné pohledávky. S domnělými nároky uspěla skupina i u soudů. Čepru hrozila exekuce, které ale zabránil zásah policie. Pechan se před soudem hájil tím, že pohledávky byly pravé.

To ale soud odmítl. Podle soudkyně Hany Hrnčířové se obžalovaní „dopustili jednání, které směřovalo k dokonání trestného činu tím, že sebe obohatí tím, že uvedou někoho v omyl“.

Patnáct let pro Krejčíře, pět let, podmínky i nic pro ostatní

Radovan Krejčíř jako hlava skupiny dostal patnáctiletý trest – zatím nepravomocně. Jsou v něm ale započítány i jeho dřívější kauzy. Krejčířova advokátka Karolína Babáková uvedla, že s verdiktem nesouhlasí: „Klient se cítil nevinen ve všech bodech.“ Martina Pechana potom chce soud poslat za mříže na pět let. Krejčíř s Pechanem podle rozsudku také mají zaplatit Čepru škodu přes 18 milionů korun a úroky z prodlení. To bylo podle právního zástupce Čepra Jaromíra Císařovského podstatně méně než společností požadovaných 85 milionů.

Zatímco odsouzení, resp. jejich právní zástupci dávali najevo nelibost s rozsudkem, státní zástupce Jaroslav Dolejší rozsudek ocenil. „Mám profesionální respekt ke způsobu, kterým se zdejší soud prvního stupně záležitosti zmocnil,“ poznamenal. Současně se ale žalobci nelíbí vyměření některých trestů, resp. upuštění od nich. Proto se proti části rozsudku odvolal. Advokáti si vzali lhůtu na rozmyšlenou.

Jak obžalovaní, tak právní zástupci během vynášení rozsudku čas od času kroutili hlavou odmítavým stylem.
Ondřej Topinka
redaktor ČT

V Krejčířově organizované skupině dále údajně byli Aleš Zagora, Jaroslav Siuda, Tomáš Pavlíček, Jaromír Raida, bratři Aleš a Jan Kohoutkovi a bratři Ivo Hricik a Radko Nauš, obžalována byla také úřednice Čepra Ivana Skopcová. Muži vinu popírali a tvrdili, že se navzájem ani neznají. Od potrestání části z nich soud upustil, Aleš Zagora ale dostal pětiletý trest a další čtyři členové skupiny podmíněné tresty.

Z obžalovaných přišli na vynesení rozsudku pouze Aleš Zagora, Ivo Hricík a Aleš Kohoutek
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Padělané peníze a vražda

Současně s tunelováním Čepra se soud zabýval přípravou vraždy celníka, který měl figurovat v jiném údajném Krejčířově pokusu, jak na státu vymoci peníze. I v něm prohlásila soudkyně Krejčíře vinným.

Krejčířova advokátka Karolína Babáková se pozastavila především nad touto částí. „Zarazila mě hodně příprava vraždy. Myslím, že rozsudek absolutně neodpovídá tomu, jak probíhalo dokazování u hlavního líčení,“ uvedla.

Události ČT: Krejčíř dostal 15 let (zdroj: ČT24)

Šlo o pokus vymoci na státu dva miliony korun. Podplacený celník měl zabavit firmě Tukový průmysl dva miliony korun – které ovšem byly falešné – a potom s penězi utéct. Krejčíř by potom chtěl, aby mu stát peníze vrátil – tentokrát však už pravé. Součástí plánu měla být i vražda dříve podplaceného celníka, kterou ale vyzradil nastrčený jednatel firmy, který ji podle plánu měl spáchat.

Trest se přičetl k dřívějším

Ačkoli nový verdikt není pravomocný, jisté již je, že pokud se Radovan Krejčíř někdy ocitne v Česku, vězení neunikne. Nový trest totiž rozšiřuje dosavadní souhrnný trest, který mu v minulosti soudy udělily za půlmiliardový daňový únik a další zločiny, za podvod s akciemi Teplárny Otrokovice a vyvedení stomilionového majetku ze společnosti Technology Leasing.

Radovan Krejčíř ale zatím do českého vězení nepůjde. Je totiž ve vazbě v Jihoafrické republice a čeká, jak vysoký trest dostane za pokus o vraždu, únos a přechovávání drog. V JAR je obviněn i z dalších trestných činů. Česká republika usiluje o jeho vydání už od roku 2007.

Vydáno pod