Učitelé jsou základ kvalitního vzdělání, platy jim porostou ještě letos

Ministerstvo školství chce dál zlepšovat podmínky pro učitele a další zaměstnance ve školství. Během konference Škola pro budoucnost, budoucnost pro školu to řekla šéfka resortu Kateřina Valachová (ČSSD). Díky novému rozvojovému programu porostou platy učitelů už od tohoto listopadu a zvedat se budou i příští rok. Valachové se podařilo vyjednat navýšení o 2,4 miliardy korun.

„Můžeme hloubat nad strategiemi a analýzami, ale bez učitelů to nepůjde. Učitelé jsou základ úspěchu i budoucnosti kvalitního vzdělávání dětí,“ řekla ministryně na konferenci. 

O navýšení rozpočtu ministerstva školství ještě pro tento rok rozhodla v říjnu vláda. 398 milionů korun půjde z nového rozvojového programu Zvýšení odměňování pracovníků regionálního školství. Peníze půjdou na platy pedagogických i nepedagogických pracovníků škol a školských zařízení zřizovaných krajem, obcí nebo svazkem obcí.

Polepší si i učitelé s praxí nad 32 let

Ministerstvo školství také po dohodě s resortem práce a sociálních věcí vyjednalo změnu tarifní tabulky, která zavádí šestý tarifní stupeň pro učitele s délkou započitatelné praxe nad 32 let. „Platové tarify nepedagogických pracovníků budou zvýšeny o tři procenta, platové tarify pedagogických pracovníků budou zvýšeny v průměru o 3,3 procenta,“ informovalo ministerstvo na svém webu

obrázek
Zdroj: ČT24

Nová tabulka má postupně napravit deformaci platových tarifů učitelů, ke které došlo v letech 2011 a 2012. Spravedlivější odměňování, ale také motivace učitelů je podle Valachové základ. „Nejde jen o peníze. Možnost jejich osobnostního a profesního rozvoje je věc, na které záleží, jak bude vypadat vzdělávání našich dětí v budoucnu,“ uvedla. 

Letošní navýšení proto bude pokračovat i v roce 2016. Valachové se podařilo vyjednat o 2,4 miliardy korun navíc. 1,9 miliardy půjde na platy pedagogů, půl miliardy na platy nepedagogických pracovníků.

Inkluze je proces na desetiletí

O změnách ve školství se debatuje na konferenci Škola pro budoucnost, budoucnost pro školu. Kromě změn ve financování regionálního školství a podpoře profesního růstu učitelů se řeší i společné vzdělávání žáků. S takzvanou inkluzí se má začít od příštího školního roku.

Umožní to novela školského zákona, která má začít platit od září 2016. Vyhláška je nyní v závěrečném kole připomínek. Schválena by měla být do konce roku. Náměstek ministryně Stanislav Štech převratné změny od září nečeká: „Není to o tom, že se zruší speciální školy pro lehce mentálně postižené. Tento proces začíná, ale potrvá desetiletí.“

Vydáno pod