V Drahonicích je klid, hladovka ale pokračuje

Události: V Drahonicích pokračuje protestní hladovka (zdroj: ČT24)

Cizinci zadržení v Drahonicích pokračují v hladovce. Situace je ale ve srovnání se středou klidnější. Zadržení migranti tvrdí, že se hladovkou chtějí domoci propuštění. Ombudsmanka Anna Šabatová mezi tím jednala s ministrem Milanem Chovancem. Shodli se na zlepšení podmínek v detenci. Nejvýraznější změny nastanou v Bělé, kde jsou rodiny s dětmi.

Cizinci v Drahonicích chtějí pro svobodu udělat cokoliv. Jeden z nich se ve čtvrtek zranil, když prorazil bezpečnostní sklo. Do hladovky se zapojily necelé čtyři desítky z celkové stovky zadržených. Evangelický farář Mikuláš Vymětal, který v Drahonicích pomáhá, uvedl, že „v hladovění pokračují všichni, kteří se k němu přihlásili“. Naopak podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové jejich počet mírně poklesl. 

Nejčastěji si migranti stěžují na to, že nemají od cizinecké policie dostatek informací. Původně mělo jít o protest proti deporatacím nelegálních migrantů za hranice, o kterých se zadržení domnívali, že končí v jejich rodné zemi. Podle Chovance k situaci přispělo i rozhodnutí o prodloužení detence některých lidí. Cizinci podle něj ale mají informací dost.

V Drahonicích je sto lidí, chtějí dříve ven

Zadržení tvrdí, že se chtějí hladovkou domoci rychlejšího propuštění. „Uvědomujeme si, že české zákony umožňují naše dlouhodobé věznění, a akceptujeme to. Svou hladovkou však chceme přispět k tomu, abychom byli mírovou cestou propuštěni, přestože nevíme, jakým způsobem je to možné,“ uvedli v prohlášení Razad Fazal a Yasin Beelhaadj.

Yasin je Tunisan, který měl před týdnem v Drahonicích svatbu. Teď se stal mluvčím migrantů, kteří drží hladovku. Paniku podle něj vyvolala i zpráva o tom, že část zadržených má být převezena jinam. „Zatím se pokusíme jít jinou cestou a nikoho převážet nebudeme,“ poznamenala policejní mluvčí Rendlová.

Yasin Beelhaadj se v Drahonicích oženil
Zdroj: ČT24

V úterý a ve středu provázely hladovku také nepokoje. Ve středu večer se tři běženci podle mluvčí cizinecké policie sami poranili, jeden z nich se nejprve pokusil napadnout člena ochranky. Další tři ze zadržovaných se podle dobrovolníků, kteří jsou s nimi v kontaktu, zranili o den dříve. Nyní už je v zařízení klid. 

Dokážu si představit, že deportace čtyřiceti osob ve tři hodiny ráno, aniž by o tom byly dopředu jakkoli informovány, zřejmě nebyla tím nejšťastnějším řešením.
Pavel Pořízek
vedoucí Kanceláře veřejného ochránce práv

V Bělé by měl zmizet ostnatý drát v areálu

To, že jsou běženci v detenci moc dlouho, bylo i jedním z témat schůzky ombudsmanky, policejního prezidenta a ministra vnitra. Shodli se i na zlepšení podmínek v detenci. Změny čekají Bělou, kde budou umísťovány jen rodiny s dětmi. Ostraha tak například nebude chodit v uniformě, ale v civilu. Během několika dnů by měl zmizet také ostnatý drát uvnitř areálu. Poté už podle ombudsmanky bude areál vhodný i pro děti.

Detenční zařízení Bělá-Jezová
Zdroj: Ministerstvo vnitra

Organizace pro pomoc uprchlíků ale stále tvrdí, že rodiny s dětmi do detence nepatří. V ruce má další rozsudek, který to podle ní dokazuje. „V případu afghánské rodiny se tam opět potvrzuje, že v případě, že transfer není reálný, tak je detence nezákonná. V případě, že není zkoumána alternativa lepšího umístění, tak je detence také v nepořádku,“ řekl ČT ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

Od února budou mít zadržení internet

Kromě situace rodin s dětmi řešila ombudsmanka s ministrem i další věci, které by měli pobyt v detenčních zařízení zlepšit. S určitým omezením jde podle ní například o přístup na internet. To by mělo být už od února. Naopak neshoda stále panuje u vybírání poplatku za stravu. 

Detenční střediska čili zařízení pro zajištění cizinců čekají na ty migranty, které policie přistihne, když ve vlacích či autech projíždějí bez dokladů Českem. V současnosti využívá Správa uprchlických zařízení k detenci zařízení v Bělé pod Bezdězem, Drahonicích a Vyšních Lhotách. Je v nich dohromady 300 lidí, celková kapacita je více než čtyřnásobná. Nejvíce lidí je aktuálně právě v Drahonicích. 

Události, komentáře: Situace v Drahonicích (zdroj: ČT24)

Od půlky července, kdy policie zpřísnila kontroly, zadržela celkem 3 229 migrantů. Zatímco v srpnu to bylo v průměru 57 lidí za den , teď je číslo výrazně nižší. Ve středu policie zadržela sedm lidí. Šlo o pět Afghánců, jednoho Syřana a jednoho Íránce.