Ministerstvo připravuje nový trestní řád. Obhájci a advokáti nadšeni nejsou

Nejen dlouhodobé přetížení soudů má pomoci řešit novela trestního řádu, kterou připravuje ministerstvo spravedlnosti. Návrh si získal podporu Nejvyššího státního zastupitelství, jenže Unie obhájců i Česká advokátní komora se ohradily třeba proti tomu, aby bylo možné používat policejní záznam výpovědi obviněného při soudním jednání. Ministerstvo připomínky zpracovává, novinky trestního řádu by soudci mohli používat už od června 2016.

Třeba při přelíčení s lékařem Jaroslavem Bartákem se po souhlasu státní zástupkyně i obviněného četly výpovědi některých poškozených dívek z policejního záznamu. Odmítly totiž osobně vypovídat u soudu. To je dnes možné v případě svědka, nový trestní řád počítá s tím, že podobný postup se vztáhne i na obviněné.

Jenže advokátní komora i Unie obhájců podotýkají, že třeba první policejní záznam ani nepředvídá, že půjde o obviněného. „Tam nemusí být ani obhájce, dokonce to nemusí být v podstatě ani podepsané,“ jmenuje výhrady předseda Unie obhájců Tomáš Sokol. Dodává, že okolnosti někdy mohou budit dojem, že dotyčný vypovídal pod nátlakem.

Záznam by nově mohl soud zařadit jako důkaz. Za problematický tento návrh považuje i Soudcovská unie, podle soudců není vůbec jisté, že by se tím proces urychlil. „Odrazilo by se to v procesních námitkách a ve výsleších dalších osob, ať už policistů, kteří vyslýchali, jestli tam byl nějaký nátlak,“ obává se prezident unie Roman Lada.

Ti, kdo si vyslechli rozsudek, už ho nemusí dostat do vlastních rukou

Novela také počítá s tím, že by odpadlo doručování soudních rozhodnutí do vlastních rukou těm obviněným, kteří by byli přítomni při vyhlašování rozsudku. Rozsudek by jim pak byl doručen třeba i běžnou cestou. Podle mluvčí ministerstva Terezy Schejbalové má tento krok zabránit vědomému vyhýbání se nástupu výkonu trestu v případě, kdy byl odsouzený prokazatelně ústně seznámen s rozsudkem.

Události: Obhájci a advokáti mají výhrady k novele trestního řádu (zdroj: ČT24)

I to ale budí nevoli obhájců a advokátů, doručení rozsudku totiž považují za zásadní pro obžalovaného, protože až od chvíle převzetí začne plynout lhůta k podání opravných prostředků. Naopak soudci v tom prostředek urychlení procesu spatřují.