Janoušek žádá o přerušení trestu, argumentuje opět zdravotními důvody

Lobbista Roman Janoušek požádal soud o přerušení výkonu trestu kvůli zdravotním důvodům. České televizi to potvrdila mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Tesařová. Pozornost se ale obrací i na znalce, kteří posuzovali jeho dopravní nehodu. Podle informací Českého rozhlasu – Radiožurnálu jsou podezřelí z manipulování fakty. V případě prokázání viny jim za křivou výpověď a nepravdivý znalecký posudek hrozí až dva roky vězení nebo zákaz činnosti.

Janoušek byl za sražení ženy odsouzen na 4,5 roku. Do vězení nastoupil loni v listopadu a verdikt se od té doby snaží neustále zvrátit. Novou žádost o přerušení výkonu trestu si podal 14. října. Řešit ji bude Krajský soud v Brně, protože si trest odpykává v brněnské vazební věznici.

Důvodem jsou zdravotní potíže, na které Janoušek upozorňoval před nástupem trestu. Janouškovi v minulosti vyoperovali hematom a jeho advokát Vít Široký už dříve uvedl, že bude kvůli závratím zřejmě potřebovat další zákrok v oblasti hlavy.

Janouškovu operaci doporučuje zejména šéf vrchlabské nemocnice, kde byl podnikatel hospitalizovaný před nástupem do vězení. „Jeho obtíže jsou velmi výrazné a je třeba se jimi zabývat,“ upozornil Vladimír Dryml.

Janoušek zkouší i ústavní stížnost

Přerušení trestu by ale musela schválit komise lékařů, šéf věznice a nakonec soud. Právník Jaroslav Ortman přitom už dříve uvedl, že tresty se ze zdravotních důvodů přerušují pouze výjimečně: „Zažil jsem pouze jednou jedinkrát přerušení výkonu trestu u Crohnovy nemoci a bylo to na dobu deseti dnů.“

Janoušek už navíc žádost o přerušení trestu ze zdravotních důvodů jednou podal. Letos na jaře ji ale brněnský krajský soud zamítl. V červenci pak u Nejvyššího soudu neuspěl ani s dovoláním. V říjnu si proto podal ještě ústavní stížnost, která dosud nebyla vyřízena.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nyní navíc budou kriminalisté na popud státního zastupitelství prověřovat znalce, kteří pro Janouška zpracovávali posudek z nehody. Jde například o společnost Dekra Automobil. „Ve věci pana Janouška jsme doposud nebyli kontaktováni. Nicméně na svém posudku trváme,“ sdělila Radiožurnálu mluvčí firmy Zuzana Vaňásková.

Janouškův advokát Vít Široký za posudky stojí a chce vypovídat na policii. „Byly použity úplně nové metody a nový program, se kterým téměř nikdo kromě Dekry nemá prakticky zkušenosti,“ podotkl.

Opilý lobbista naboural v březnu 2012 v pražské Michli do vozu jiné řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena ho dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se ale na zelenou rozjel, ženu porazil a ujel. Nedaleko ho ale dopadli policisté a v dechu mu naměřili přes dvě promile alkoholu.

Řidička měla po nárazu otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici. Kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla i zemřít. Janoušek se hájil tím, že řidičku v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi ale vyvrátil jak revizní znalecký posudek, tak i odposlechy lobbistova telefonu.

Ženě Janoušek zaplatil odškodné 900 tisíc

Pražský městský soud muži původně uložil za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky tříletý trest. Odvolací senát ale trest ještě o rok a půl zpřísnil. Lobbista navíc nesmí sedm let usednout za volant.