Oblečení z kontejnerů nekončí vždy u charity, firmy na něm dál vydělávají

Události: Obnošené šatstvo z kontejnerů nepomáhá jen charitě (zdroj: ČT24)

Obnošené šatstvo, které lidé dávají do speciálních kontejnerů, nepomáhá vždy jen charitě. Na trhu jsou i firmy, které na darovaném oblečení vydělávají. Oblastní charity si přitom stěžují, že potřebného ošacení i bot mají málo. Problém je to hlavně nyní před zimou, kdy roste poptávka i od chudých seniorů.

Podle odhadů ministerstva životního prostředí je na českých ulicích dohromady 3500 nádob na textil. Všechny ale charitě nepatří. Dárci by se proto měli zajímat, komu oblečení věnují. Věci z některých kontejnerů totiž často končí v second handech nebo v zahraničí.

Například firma Potex dává na charitu deset procent. Ze zbytku dělá hadry nebo oblečení prodá do zemí třetího světa. „Tam směřuje sedmdesát procent ,“ potvrdila ČT Lenka Jachninová z Potexu. Na trhu se nově objevily i firmy z Polska nebo Německa. 

V některých případech může navíc lehce dojít k záměně, kdy firmy těží z podobného názvu. Například společnost TextilEco, původně  Revenge, dává na charitu pouze devět procent šatstva. Na druhou stranu firma s velmi podobným názvem, Textileco, dává na charitu naopak většinu oblečení ze svých sběrných kontejnerů. Ty jsou vždy označeny logem Českého červeného kříže (ČČK) a logem Textileco Collecting & Recycling nebo Mobileco Textile Recycling.

Využití vyřazeného textilu
Zdroj: ČT24

Mezi charity, které sběrné boxy provozují, patří například Diakonie Broumov. Většina věcí končí v sociálním obchodě. Podle ředitelky Lenky Wienerové je neustálý nedostatek především bot, kalhot a pánských bund. Služeb charity využívají hlavně senioři a rodiny s dětmi. Co je nepoužitelné, míří do Bromouva, kde Diakonie zaměstnává znevýhodněné na trhu práce.

Kontejnery využívá i Armáda spásy. Rozjela projekt ReShare a zaměstnává lidi bez domova. Za dva roky posbírala tři sta tun oblečení, které většinou rozdá, a plánuje další rozšiřování služeb. „Chtěli bychom přivážet kvalitní obnošené věci od našeho partnera z Holandska,“ uvedl národní ředitel ReShare Armáda spásy Robert Jiruše.

Lidé, kteří se zbavují zachovalého starého oblečení, mnohdy nerozlišují, čí kontejner použijí. Charitativní organizace proto právě doporučují, aby pomáhali prostřednictvím zavedených sociálních organizací, jako je Charita, Armáda spásy, Slezská diakonie nebo Diakonie Broumov.