Přeruší armáda zahraniční mise? Zatím ne, cvičení bude jen pro 300 vojáků

Policie a armáda se připravují na společné cvičení u rakouských hranic, kde budou ve středu testovat koordinaci velení a komunikace. Jednodenního výcviku se zúčastní 300 vojáků a 500 policistů. Ozbrojené složky má připravit na případnou migrační vlnu, pokud by běženci chtěli na Západ směřovat přes Česko. Ministerstvo obrany sice neočekává, že by na scénář cvičení mělo dojít i ve skutečnosti, má ale připraveno několik variant ostrého nasazení vojáků včetně přerušení zahraničních misí.

Cvičení ozbrojených složek, které si vyzkouší, jak dokáží spolupracovat při ochraně státní hranice, bude jednodenní. „Budou cvičit primárně společné hlídky, sledování hranice prostřednictvím různých technických průzkumných prostředků, přístrojů pro noční vidění a tak dále,“ popsal ředitel odboru obranné politiky ministerstva obrany Jan Jireš, proč ministerstva obrany a vnitra cvičení připravila.

Od stovek vojáků až po celou armádu?

Policisté a vojáci se při cvičení budou učit spolu komunikovat a také si vyzkouší, zda funguje postup velení. Společnému cvičení, které se týká případné nevojenské hrozby, bude velet policie. Pro vojáky půjde i o neobvyklý námět cvičení – ochrana hranic totiž není pro současnou armádu státu obklopeného dalšími státy Evropské unie a NATO hlavním úkolem, ačkoli i k tomu jsou vojáci vycvičeni.

„Když se během léta migrační krize začala zhoršovat, provedli jsme na ministerstvu obrany a generálním štábu přezkum toho, v jakých počtech bychom dokázali Policii ČR a další složky na hranicích posílit,“ poznamenal Jan Jireš. Vzniklo podle něj několik scénářů zapojení armády. Nasazení několika stovek vojáků patří ke střízlivějším variantám, maximalistická verze počítá i s tím, že Česko přestane plnit své mezinárodní závazky.

Co bude dál, ukáže vyhodnocení

Zda vše skončí u jednodenního cvičení, zatím není jasné. „Je možné, že se v budoucnosti budou cvičení opakovat. Vše bude záviset i na vyhodnocení toho, jak bude cvičení probíhat,“ naznačil Jan Jireš.

Scénář cvičení vychází z možnosti, že by kroky sousedních zemí nasměrovaly mohutný migrační proud přes česko-rakouskou hranici. Nic takového ale zatím úřady neočekávají. V posledních dnech zaznamenává policie spíše jen jednotlivce, kteří nelegálně překročí státní hranici. V pondělí zadrželi policisté dvanáct lidí, za minulý týden jich potom bylo 137. Spolu s nimi chytili policisté osm převaděčů.

Policie a armáda se připravují na společné cvičení (zdroj: ČT24)